Herrevann fra Grenland til Kina

Publisert: 2. februar 2005 kl 09.47
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Når det regner i Grenland, skal det dryppe på kinesere, håper lokale næringsinteresser, politikere og Bamble Bruk.

De kommende ukene blir spennende for dem og for Christer Bonde i Wilhelmsen Agencies, som kom med ideen om hvordan de skulle få vannet til Kina.

Wilhelmsen Agencies er agenter for britiske Trans Ocean Distribution, som produserer tanker for vinfrakt. Det unike med disse tankene er at de er laget av gjenvinnbart materiale, slik at de verken blir et avfalls- eller miljøvernproblem.

SPENNENDE PRØVEFORSENDELSE

Tanker som hver tar 23.000 liter vann er på vei til Skien. Vannet fra Herrevassdraget tappes og fraktes til havna innerst i Grenlandsfjorden. Der skal det opp i tankene og stå i tre uker. Hvis vannet holder seg bra, blir det skipet til Shanghai, hvor det igjen blir gjort en kvalitetskontroll. Hvis vannet fremdeles har holdt seg, får de det travelt. De har nemlig ikke skaffet seg kjøpere til vannet. Så da er det bare å gjøre et salgsstunt. Enten de lykkes med stuntet eller ikke, blir neste oppgave å finne en kinesisk partner.

- Det gjør vi først når vi vet at vi har noe å selge, sier prosjektansvarlig Jørn Roar Bamle i det halvoffentlige selskapet Vekst i Grenland, som står for en tredjedel av finansieringen. Innovasjon Norge og Grenland Havnevesen er også inne med hver sin tredjedel.

CLUET

Saken fortsetter under annonsen

Fraktmetoden spiller en nøkkelrolle i prosjektet. Kina skiper mer varer ut til enn inn fra verden. Derfor er det rush av fulle containere ut fra Kina og tomme inn. Noen av disse tomme containerne skal fylles med tanker med vann fra Herrevassdraget. For rederiene er det bedre å få litt betalt for å ha vannbeholder i containerne, enn å ha dem tomme. Derfor blir frakten billig og vannet kan selges til kinesere for en rimelig penge. Bamle sier at de ennå ikke vet hvilken pris de kan ta for vannet eller hva kostnadene blir. Blant annet vil testingen av vannkvalitet avgjøre hva slags vann-nisje de kan gå inn på. Butikkprisen for importert vann på flaske er 7-13 kroner literen i Kina. For konkurrerende kinesisk vann ligger prisen på to kroner. Så her betales det en solid overpris for merkevarer.

MILJØVENNLIG

Prosjektet har en miljømessig profil. Skipene hadde gått til Kina med containere uansett, slik at forurensningen ikke øker ved frakten. Men miljøprofilen gjør også at vannet ikke tilføres holdbarhetsstoffer. Det er derfor det er så spennende for de involverte å se om beholdere laget for vin klarer å holde vannet friskt. Spennende blir det også for Rune Engen i Bamble Bruk. Han har retten til å tappe Herrevassdraget og har jobbet med ideer om vanneksport i mange år.

Prosjektet har et islett av lokalpatriotisme i seg.

- Grenland er kjent som et forurenset område. Hvis vi kan eksportere rent vann, viser det at vi har miljømessige kvaliteter, sier Bamle.

Hvis de lykkes, kommer det til å bli etablert et nytt selskap med private investorer, blant dem Bamble Bruk.

- Det er kanskje litt tidlig å skrive om dette. Sett at vi ikke lykkes, sier Rune Engen.

Saken fortsetter under annonsen