Den tidligere gruvesjefen i Store Norske Robert Hermansen tok betenkningstid da Nord-Troms tingrett mandag dømte han til to års fengsel for å ha motatt til sammen 3,9 millioner kroner fra Kristian Jebsens rederi.

Hermansen dømt til to års fengsel for korrupsjon

Publisert: 4. oktober 2011 kl 09.36
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

I tillegg må den tidligere direktøren i Store Norske Spitsbergen Kulkompani betale tilbake 3,9 millioner kroner som han uberettiget har mottatt fra Kristian Jebsens rederi, fastslår dommen fra Nord-Troms tingrett.

Straffen er noe mildere enn aktors påstand på fengsel i to år og åtte måneder.

Fradraget skyldes Hermansens tilståelse, som ifølge dommeren har spart samfunnet for betydelige beløp da rettssaken ellers ville tatt mye lengre tid å komme gjennom.

Statlig eid

Retten mener Hermansen må dømmes hardt fordi han var øverste administrative leder i et stort selskap med en årlig omsetning på mellom 1.000 og 2.000 millioner kroner.

At selskapet er statlig eid og et viktig instrument i norsk svalbardpolitikk, teller også i straffeskjerpende retning, heter det i dommen.

Tingretten legger til at selv om Hermansen ikke var offentlig tjenestemann, må han vurderes som om han var en når straffens lengde skal utmåles.

Saken fortsetter under annonsen

Også beløpets størrelse, nær 4 millioner kroner, tilsier en streng straff, mener tingretten.

Usikrede lån

Hermansen mottok 3,9 millioner kroner i usikrede lån over fire utbetalinger i årene 2006 til 2008 fra Store Norskes leverandør Kristian Jebsens Rederi. Rederiet skipet kull for Store Norske med langsiktige kontrakter.

Lånene ble gitt uten sikkerhet, med høy risiko og uten noen klare avtaler om tidspunkt for tilbakebetaling. Det var heller ikke noen reell mulighet for å tvangsinndrive kravene.

Tingretten slår fast at selv om ytelsene var utformet som lån, hadde de stor økonomisk verdi. I tillegg var underleverandørens styreformann, nå avdøde skipsreder Atle Jebsen nær venn av Hermansen. Ingen ut over de to involverte kjente til lånene.

Lån mellom venner

Under rettssaken forklarte Hermansen at han i dag innser at lånene var utilbørlige. Samtidig har han sagt at han oppfattet det som «et lån mellom venner» da lånene ble gitt.

Saken fortsetter under annonsen

Når han likevel innrømmet skyld, ble saken ført som tilståelsessak. Retten har likevel drøftet Hermansens skyld, og kommet til at vilkårene for straff er oppfylt.

Uten motytelse

Økokrim tok ut tiltale i november 2010, etter flere reportasjer i TV 2 som omtalte Hermansen og det nære forholdet mellom ham og underleverandøren.

Også selskapet Leonhard Nielsen & Sønner AS (LNS) som sto for landtransport av kull på Svalbard, samt personer i selskapet, har vært siktet i den omfattende korrupsjonssaken. Disse forholdene ble imidlertid henlagt etter bevisets stilling.

Tingretten slår fast at det ikke er påvist noen motytelser knyttet til utbetalingene. Likevel teller det i skjerpende retning at det har vært en risiko for at bindingene kunne påføre selskapet skade, slår retten fast. (©NTB)