Her skaffer gründerne seg kapital
90 prosent av alle prosjekter avvises fordi de ikke er innenfor investorenes fokusområder. Hvorvidt prosjektet er godt eller dårlig, har investorene som regel ikke tatt stilling til. Dette hevder Thorvald H. Steen overfor Økonomisk Rapport. Han mener det viktigste for gründere på kapitaljakt er å finne den investoren som kunne tenke seg å investere innenfor akkurat gründerens område. Og her kommer Steens VentureLab inn.
- Har du et litt mindre kapitalbehov, så skal du gå til myVentureLab.com. Vi lager et resymé ut ifra prosjektet ditt, for så å matche det mot investordatabasen. Det blir dermed en målrettet kobling mot de investorene som vil være av interesse for deg, sier Steen. Han påpeker at selv om koblingen vil skje over Internett vil man også her være avhengig av fysisk kontakt mellom gründer og investor. myVentureLab.com skal altså rett og slett være en møteplass hvor investorer og gründere kan møtes. Steen mener at de møteplassene som eksisterer i dag (for eksempel First Tuesday) i realiteten kun er samlingsplasser hvor det er helt tilfeldig hvem du møter. Det er ingen målrettet kobling. Slik han ser det er det behov for en mer effektiv møteplass mellom gründer og investor.
- Hva koster så denne koblingen for gründeren?
- Det er en liten påmeldingsavgift for å bruke våre tjenester. Det vi skal leve av er en suksessavgift som påløper dersom gründeren finner kapital gjennom vårt nettverk. Avgiften kan enten betales med kontanter, eller i form av opsjoner, sier Steen.
SJELDEN STORE INN TIDLIG
Når Steen fokuserer på dem med litt mindre kapitalbehov, er det fordi dette er et område hvor de store investorene ofte skygger unna. Og logikken er relativt grei. Dersom du har flere hundre millioner kroner vil du få en alt for uoversiktlig investeringsportefølje dersom du velger å gå inn med en million kroner i 100 forskjellige prosjekter. Som stor fokuserer du heller på færre, og større prosjekter. Dette bekrefter også Tore Mengshoel i Teknoinvest. De har tre investeringsfond, hvor blant annet Tharald Brøvig, Tarald Glastad og Aker RGI er deltakere, og velger hovedsakelig å investere i prosjekter innenfor IT-, telekom- og bioteknologisektorene. Samtidig skygger de hovedsakelig unna de ferskeste prosjektene.
- Vi ser på dem som er kommet et godt stykke på vei. Det må være en etablert organisasjon, og det må være utviklet prototyper av produktene. Men vi investerer ikke i selskaper som har en ferdigutviklet teknologi, og som har begynt å generere inntekter, selv om risikoen er lavere. Grunnen er at man da er nærmere en børsnotering, noe som igjen gir en relativt høy prising av selskapet. Da er oppsiden begrenset, forteller Mengshoel.
Under Gründerdagen 2001, tidligere i år, fortalte han en forsamling fremtidige gründere at Teknoinvest aldri vil skyte inn så mye kapital at de eier over 50 prosent av bedriften. Mengshoel påpekte at de ikke har som mål å ta over virksomheten. Det er alltid gründeren som må drive prosessen fremover. Gründeren må alltid selv gjøre jobben.
MENNESKER ER VIKTIGST
Både Mengshoel og Steen mener at gründerånden er i live i Norge. Men dette betyr dessverre ikke at alt blir suksesshistorier.
- Det er ingen mangel på idéer. Det vi ofte føler er at det er de rette folkene som er mangelvaren. Folkene vi tror kan få prosjektene til å lykkes. Veldig ofte er gjennomføringsevnen, og hastigheten på gjennomføringen viktig for suksessen, og da trenger man gode mennesker på alle områder. Ikke bare de kreative, men også kontrollørene, mener Mengshoel.
Men det er ikke bare investorene som må være nøye når de velger samarbeidspartnere. Gründeren må også være forsiktig med hvem de «hopper til sengs» med. Ikke bare må man forsikre seg om at de investorene som kommer inn får «exit» muligheter (det vil si muligheten til å komme seg ut med relativt god avkastning). Gründeren må også være klar over at enkelte typer investorer bør benyttes tidlig i prosessen. Det kan for eksempel lønne seg å tenke egenkapital tidlig. Da slipper man å gå rundt med en dårlig balanse dersom alt ikke går som planlagt.