Her bygges soleventyr

Publisert: 30. oktober 2009 kl 14.43
Oppdatert: 13. november 2009 kl 10.18

Solcelleeventyrets far

Da Økonomisk Rapport jaktet på norske selskaper med verdensledende produkter, fant vi små og store juveler fra solcelleventyret REC ScanWafer til den mer ukjente NorSun. Begge skapt av det norske solcelleeventyrets far, Alf Bjørseth.

NorSun produserer en annen type wafere enn storebror REC. Enkrystallisk silisiumwafere fra NorSun er noe dyrere å produsere enn flerkrystallisk, men gir til gjengjeld større energieffektivitet.

Ambisjon

- Vårt mål er å bli verdensledende på enkrystaller innen få år, sier administrerende direktør i NorSun, Jon Hindar.

NorSun har etablert seg på Hydros gamle tomter i Årdal (bildet). Om få måneder starter produksjonen. I mellomtiden produserer selskapet i Finland.

I disse dager beslutter styret i NorSun å bygge en fabrikk til, ifølge Hindar. Og ekspansjonen stopper trolig ikke der.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi må ha produksjonskapasitet for å bli blant verdens tre største produsenter, sier han.

For å nå målet, må produksjonsprosessene forbedres og utvikles. En eller flere nye fabrikker koster penger, men Hindar mener han har planen for det klar.

Suksessformel. Jon Hindar har et klart og entydig svar på hvordan NorSun har kommet seg dit selskapet er i dag.

- Alf Bjørseth.

Bjørseth er ikke bare mannen med ideen bak NorSun. Han har også vært en uvurderlig støttespiller og ikke minst døråpner for selskapet. Han har åpnet dører hos banker, investorer, kunder og leverandører.

- Uten Alf kunne vi ikke greid det, da hadde vi ikke vært der vi er i dag. Nesten alle i bransjen vet hvem han er og han nyter stor trygghet og tillit.