Hegnar: Drepende dom mot Siem-brødrene

Publisert: 11. juni 2008 kl 09.08
Oppdatert: 11. juni 2008 kl 10.50
- Vi vant på alle punkter, akkurat som i tingretten. Alt vi skrev om Siem-brødrenes elendige forretningsmoral, at de hadde lurt sine medaksjonærer og hjulpet en bedrager, var riktig. Alt dette er blitt bekreftet i dommen, sier Trygve Hegnar til NTB.
Det var to artikler som sto på trykk i Kapital i 2004 som de to finansbrødrene mente inneholdt en rekke ærekrenkelser. Artiklene tok for seg kveg, narkotika og olje i Colombia, og ifølge artiklene hadde Siem-brødrene lurt medaksjonærer og hjulpet en storsvindler.

Forretningsmoral

Siem-brødrene ville opprinnelig ha 16 utsagn erklært døde og maktesløse, og krevde i Borgarting lagmannsrett til sammen 4 millioner kroner av Kapital og redaktør Trygve Hegnar.
Men som i tingretten kunne Hegnar tilfreds konstatere at søksmålet ikke førte fram. Isteden må de to brødrene ut med 940.000 kroner i sakskostnader samt 25.000 kroner i utlegg til kopiering, diett, reiseutgifter og vitnegodtgjørelse. Også i tingretten ble Trygve Hegnar tilkjent en snau million kroner i sakskostnader.
- Dette er litt tragisk. Det viser at det ikke bare må være spørsmål om å tjene penger i næringslivet. Det er også spørsmål om å ha en forretningsmoral som holder, sier Hegnar, som understreker at han har brukt i underkant av 2 millioner kroner på advokathonorarer i kampen for ytringsfriheten.
I Trygve Hegnars egen nettavis Hegnar Online kalles dommen «drepende»:
- I sum er dommen et kraftig angrep på Siem-brødrenes forretningsmoral. Det er en drepende dom mot brødrene, fastslår Hegnar.

- Pinlig

Siem-brødrene tar ikke nederlaget og beskjeden om at de må ut med til sammen rundt 2 millioner kroner etter de to rettssakene, veldig tungt.
- Vi er likevel glad for at lagmannsretten har behandlet saken, fordi dette har for oss vært en vesentlig og prinsipiell sak om slett journalistisk håndverk og personvern, sier Kristian Siem.
Han sier han og broren setter ytringsfriheten meget høyt. De anket saken til lagmannsretten for å få prøvet hvor grensene går for journalistikk og det de mener er personangrep.
Trygve Hegnar kan ikke forstå hvordan Kristian Siem fortsatt kan kalle artiklene for slett journalistisk håndverk.
- Det er pinlig at de sier det. Det står ikke ett ord om det i dommen og det er bare Siem-brødrene som får kritikk. Alt det vi har skrevet blir akseptert av retten. Hvis de etter at de har tapt i både tingretten og lagmannsretten sier våre artikler er slett journalistisk håndverk, så er jeg stolt av det håndverket, sier Hegnar.

Saken fortsetter under annonsen

(©NTB)