Hard kamp om pris og nye tjenester

Publisert: 29. oktober 2003 kl 10.50
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Stocknet er størst på aksjehandel over Internett i Norge og arbeidende styreformann Erlend Bruvik har ikke merket noe spesielt til priskrigen i det siste.

- Vi har merket priskrigen (prisreduksjon fra DnB på store handler), og har respondert med prisreduksjon som gjør at Stocknet fortsatt er rimeligere enn DnB og andre nettmeglere på aksjehandel, sier Erlend Bruvik.

- Stocknet er rimeligst på aksjehandel i Norge, og om andre senker prisene vil vi følge med - om nødvendig til et nivå hvor vi må subsidiere våre norske kunder. Det kan vi gjøre fordi mer enn halvparten av våre aktivitet kommer fra kunder utenfor Norge, sier han.

Bruvik sier DnB Markets senket prisen på store handler til et nivå som lå under det som var standardkurtasje hos Stocknet. Stocknet svarte på denne prissenkningen ved å redusere sine kurtasjesatser tilsvarende slik at vi fortsatt er rimeligere enn DnB Markets.

Stocknet tilbyr handel ved Oslo Børs, Stockholmsbørsen, København Fondsbørs, Frankfurtbørsen og de tre amerikanske børsene NASDAQ, NYSE og AMEX. Minimumskurtasjen er 29 kroner for handler inntil 100.000 kroner, og 0,05 prosent på beløp over det. Denne prisen gjelder i seks måneder for nye kunder, mens ordinær pris er 85 kroner per handel for inntil 30 handler i måneden.

- Vi har en del kunder i Sverige og i Tyskland har vi hatt veldig god vekst. Danmark var det første markedet vi lanserte utenfor Norge og på Københavnbørsen har vi nå ca tre prosent av alle handlene og det er vi veldig fornøyd med, sier Bruvik.

MENN LIKER Å GAMBLE

Saken fortsetter under annonsen

Erlend Bruvik gleder seg over at kundene nå er tilbake for fullt og aktiviteten er veldig bra.

- Vi begynte å merke trykket i mai. Vanligvis pleier det å være sommerstille i juni og juli, men i år hadde vi veldig gode måneder gjennom hele sommeren. Siden siste halvdel av september har det vært noe roligere i takt med kursfallet, sier Bruvik.

Bruvik forteller at en typisk aktiv kunde gjennomfører rundt ti handler i måneden og kjøper for 50.-70.000 kroner hver gang. Gjennomsnittskunden er mann mellom 25 og 40 år. Blant tradernes favoritter for tiden er Tomra, PGS og Aker Kværner.

- Av våre kunder er i overkant av 90 prosent menn. Menn har nok større interesse for aksjer og synes nok det er gøy å gamble litt. Veldig mange av våre kunder handler aksjer fordi det er gøy, sier Bruvik.

Stocknet vil få et brukbart overskudd inneværende år bekrefter Bruvik og sier at fremover vil de satse på å spre seg videre ut over hele Europa.

- Vi skal være tilstede i minst ti markeder innen 2007. Vi kjører hele operasjonen fra Norge og har veldig fokus på kostnader, sier Bruvik.

KLOKKETRO PÅ VALUTAHANDEL

Saken fortsetter under annonsen

Daglig leder Rolf Damman i NetFonds er også fornøyd med at kundene har vendt tilbake til aksjemarkedet og mener han ikke merker noe særlig til priskonkurransen. I slutten av august hadde NetFonds rekord i antall handler på en dag. Damman mener omsetningen inneværende år vil bli omtrent som fjoråret og viser til at NetFonds er eneste rene nettmegler som har hatt overskudd i flere år. I høst lanserte NetFonds CFD (Contract to Difference) som er et instrument som gjør det mulig å ta del i kurssvingninger uten å eie aksjen. Damman har tro på at tjenesten vil slå an og kan bli større en trading om noen år.

- Tjenesten kommer fra England og vi har stor tro på at det vil slå an etter hvert, sier Rolf Damman.

En av fordelene ved CFD er at det er mulig å handle short uten å låne aksjene av noen. NetFonds tilbyr denne typen tjenester inntil ti ganger gearing. Risikoen er meget høy og er forbeholdt profesjonelle. Man kan doble kontrakten inntil ti ganger. Det betyr at man kan doble investeringen med bare en ti prosents svingning.

ALLE VIL KAPRE TRADERNE

DnB Markets har hittil i år gjennomført flere handler enn Stocknet, men disse tallene gjenspeiler også megling per telefon. Men DnB Markets har økt sin satsing på nettmegling i høst ved å redusere kurtasjen på handel av norske børsnoterte aksjer og grunnfondsbevis over Internett fra 0,20 prosent til 0,05 prosent. Minimumskurtasjen ble holdt uendret på 95 kroner.

Nordnet står for rundt tre prosent av handlene på Oslo Børs hittil i år. Nettmegleren har innført minimumspris på 9 kroner, men dette er et lokketilbud som gjelder i fire måneder. Minimumskurtasjen er 95 kroner og 0,12 prosent av overskytende. NordNet var først i Norge til å tilby opsjonshandel over Internett. Kundene kan nå kjøpe og utstede standardiserte opsjoner på det norske og svenske markedet via Internett.