Håpet tent om fortsatt drift ved Uniol

Publisert: 28. november 2009 kl 11.15
Oppdatert: 30. november 2009 kl 09.06

Ingen av de ansatte blir oppsagt, men er ute i permisjon inntil videre. Det er fortsatt håp, selv om ingenting er avklart ennå, sier styreleder Øystein Haslum i Uniol til NTB.

Talsmann for de ansatte, fabrikksjef Runar Jensen, ser det som skjedde som et lite håp om fortsatt drift.

- Vi tar det som et positivt signal, sier han til NTB.

Jensen mener likevel at det er lang vei fram til videre drift. Så langt han vet har ingen av de ansatte fått seg nytt arbeid.

- Jeg håper at de har tålmodighet. Alle ansatte er en viktig ressurs i tilfelle fortsatt drift, sier han.

Åpnet av Solheim

Biodieselfabrikken ble åpnet med brask og bram av miljøvernminister Erik Solheim i sommer. Bare måneder senere er Norges eneste produsent av biodiesel truet av konkurs fordi Stortinget legger avgift på drivstoffet fra årsskiftet.

Saken fortsetter under annonsen

Styret i bedriften klarte under styremøtet fredag å holde konkurstrusselen på avstand inntil videre. Det skal nå letes med lys og lykte etter friske penger. Eierne har gjort det klart at de ikke ser lønnsomhet i videre drift med dagens modell. De vil derfor ikke skyte ny kapital inn i selskapet.

Ber om beskyttelse

- Vi går til Fredrikstad tingrett i neste uke og begjærer gjeldsforhandlinger, slik at vi har beskyttelse mot krav fra kreditorene mens vi ser på alternative muligheter for å tilførsel av kapital, sier Haslum.

Uniol produserer såkalt førstegenerasjons biodiesel av biprodukter fra matproduksjon, raps, soya og dyrefett. Det er denne typen biodiesel som fra nyttår vil være belagt med autodieselavgift. Omsetningspåbudet sikrer at det fortsatt vil være et marked for iblandet diesel, men markedet for ren biodiesel faller så å si helt bort fordi avgiften gjør drivstoffet for dyrt.

- Vi er i dialog med Nærings- og handelsdepartementet for å se om det finnes virkemidler for oss der. Vi vurderer blant annet om det er mulig for Uniol å få en del av utviklingsmidlene som stilles til rådighet i statsbudsjettet for neste år, sier Haslum.

Utviklingsmidler

Regjeringen gir Innovasjon Norge 140 millioner kroner som er øremerket prosjekter knyttet til utvikling av fornybarteknologi og miljøvennlig brennstoff. En av hensiktene er å sette fortgang i utviklingen av andregenerasjons biodiesel basert på norsk trevirke.

Saken fortsetter under annonsen

- Markedet for dagens rene biodiesel, det som heter B100, får også avgift, noe som gjør den altfor dyr for de delene av transportnæringen som har ønsket å gå over fra tradisjonell diesel, sier Haslum.

Uniol AS er Norges eneste produsent av biodiesel og har sin virksomhet i Fredrikstad. Totalt er det investert 350 millioner kroner i fabrikken, som kan produsere 100.000 tonn biodiesel per år. Men etter noen få måneders drift så ledelsen i selskapet seg nødt til å sende ut permitteringsvarsel til sine 20 ansatte. (©NTB)