Handel fra flysetet
I USA har selskapet Skymall i mange år tilbudt flyreisende å bruke tiden om bord til innkjøp. Mange av de amerikanske flyselskapene har dette som et godt innarbeidet tilbud til sine kunder. Nå kan dette også bli vanlig for europeiske reisende.
RIKHOLDIG
Lufthansa har allerede rikholdige handlekataloger med produkter med selskapets logo. Denne høsten starter også KLM opp med et slikt «postordre»-konsept. Passasjerene får mulighet til å handle et bredt spekter av høykvalitets forbruksvarer fra en rikholdig katalog. Produktutvalget, som spenner fra kofferter og ryggsekker til kjøkkenmaskiner og fritidsutstyr, kommer i tillegg til de ordinære tax-free-produktene som selges om bord. Passasjerene kan studere katalogen i ro og mak og levere sin bestilling til personalet før avstigning. Noen dager senere blir varene levert på døren. Ønsker man mer tid, kan man ta med katalogen hjem og sende inn bestillingen via e-post eller Internett, eller ringe et eget help-desk-nummer. Postordretjenesten fra KLM er et prøveprosjekt som dekker 16 europeiske land, deriblant Norge.
Vi ønsker å se om våre passasjerer vil benytte seg av denne muligheten til å handle forbruksvarer på en rask, lettvint og behagelig måte, sier Marco Redeker, markedssjef for KLM i Nord Europa. Redeker tror flyselskapets nye butikktilbud vil være spesielt attraktivt for passasjerer som flyr ofte fordi de både får bonuspoeng for hvert kjøp og kan bruke oppsparte poeng til å betale deler av regningen. Produktene i postordrekatalogen vil for øvrig ikke være moms-fritatt ettersom de leveres på døren. Leveringstiden vil variere noe fra land til land, men vil ikke overgå 20 dager.
BEKVEMT
Administrerende direktør Ola Gaute Aas Askheim i trendforskningsbyrået Bengal Consulting bekrefter at lettvinte løsninger appellerer.
I dagens stressfokuserte samfunn føler mange av oss at vi har konstant liten tid og følgelig bør være mest mulig effektive hele tiden. Det preger også vårt handlemønster, sier Askheim. Han sitter på en forskningsrapport fra USA, «The Future of Brands», som viser en økende bekvemmelighetsorientering blant amerikanske forbrukere. Undersøkelser Bengal Consulting har gjort i Skandinavia dokumenterer at trenden mot bekvemme handleløsninger også gjelder her hjemme. Katalog- og internettshopping er en del av dette bildet, ifølge Askheim
Selv mistenker han at opplevelsen av evig tidspress mer er en følelse enn en realitet for mange. Men så lenge det er slik vi opplever det, vil vår jakt på lettvinte løsninger fortsette. Selskaper som gjør det lett og bekvemt for folk i hverdagen vil derfor ha et klart konkurransefortrinn, understreker han.
Ordningen kan også bety penger i kassen for flyselskapene. For gruppen som handler på denne måten, har mest penger og handler mest. En undersøkelse gjort av Forrester Research (navn på undersøkelse: Treasure multichannel consumers) i april 2002, viser at europeere er i ferd med å endre sine shoppingvaner og blant annet handler mer på Internett. Den viser at det er flere som er villige til å handle på alternative måter nå enn før. I tillegg handler de som utfører shoppingen andre steder enn i butikken 30 prosent mer enn andre. Det er derfor penger å tjene på å etablere seg på de «alternative markedene» (Internett og det nye: flyshopping).