Gründere forenkler hjernekirurgi

Publisert: 29. oktober 2003 kl 10.52
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Konseptunnfangelsen skjedde i 1995, prototypen laget vi i 1997 og gjennomslaget kommer nå. - Vi har lenge sagt til investorene våre at det kommer, snart slår produktet vårt an, bare vent litt til, men jo, det har vært tider som har vært tøffe. Tålmodighet lønner seg, fastslår utviklingssjef Atle Kleven i Mison.

Sammen med ham sitter medgründer og salgs- og markedssjef Åge Grønningsæter og Odd Gulbrandsen, nyansatt administrerende direktør. De er tre strålende fornøyde karer som skal erobre verden med innovativ teknologi for hjernekirurgi.

- I fjor var det ørkenvandring. Vi selger medisinsk utstyr til tre millioner kroner. Sykehusene bruker lang tid på å bestemme seg om de skal ha produktet vårt, men nå som flere skjønner i hvilken grad det kan «revolusjonere» nevrokirurgien, er det også flere som ønsker å erverve seg teknologien, sier Grønningsæter. Han gir den nære koblingen mellom ultralydforskning og klinisk forskning i Trondheim mye av æren for suksessen.

- Målet vårt har vært å lage instrumenter som gjør at kirurgen kan utføre hjerneoperasjoner med sikkerhet, presisjon og kvalitet.

50 millioner kroner har det kostet å utvikle teknologien SonoWand og Sono Doppler. Det startet midt på 90-tallet, da kirurger og unge ingeniører med visjoner startet et storstilt prosjekt om fremtidens hjernekirurgi. Etter tett samarbeid mellom St. Olavs hospital (tidligere Regionsykehuset i Trondheim), Sintef Unimed, NTNU og GE Vingmed Sound og flere hundre hjerneoperasjoner, er drømmen om 3D hjerneoperasjoner virkelighet.

- Tverrfagligheten som ligger i bunnen av teknologien gjør den unik, forteller Kleven.

- Professor Geirmund Unsgård ved St. Olavs hospital inviterte oss inn på operasjonsstuen og formidlet sine problemer underveis. Vi stod sammen og mente vi med ultralyd og ny teknologi kunne løse problemene hans, forklarer Grønningsæter. Sammen med Kleven forlot sivilingeniøren Sintef Unimed og dannet Mison.

Saken fortsetter under annonsen

20-30 europeiske selskaper i nevrokirurgiske miljø har fulgt selskapet siden starten. Grønningsæter og Kleven har deltatt på mange konferanser underveis, skapt nettverk med de mest entusiastiske til ideen og dannet grunnlaget for markedsinteressen de ser i dag - to år etter at produktet kom på markedet.

- Vi er først i verden med dette utstyret. Å ta markedsandeler er vanskelig, men når vi ser at våre konkurrenter begynner å kopiere vår teknologi har vi vunnet første slag, sier Grønningsæter og forteller at oppfinnelsen er patentert i USA.

Nå er til sammen åtte fullinstallasjoner solgt til sykehus i Norge, andre land i Europa og til Midtøsten.

- Markedspotensialet for utstyr til nevrokirurgi er begrenset, men vi regner med å spre oss ut over et stort internasjonalt marked. Vårt konkurransefortrinn er at vi har det beste produkt i verden, konstaterer Grønningsæter.

SÅKORNFOND

Avgjørende for suksessen har vært investorenes vilje til å delta med finansiering. Leif Eriksson Nyfotek (LEN) og Sinvent AS var de første som støttet Mison, siden kom SND og Norges Forskningsråd med. I dag er Startfondet største eier med 25,7 prosent av aksjekapitalen.

- Venture selskapene har perspektiv til å følge oss lengre. De «store» pengene vil ligge i den fasen de industrielle aktørene kommer inn, sier Gulbrandsen og bekrefter at det er flere som viser sin interesse for Mison. Fra å være en bedrift ledet av gründerne Kleven og Grønningsæter kom Gulbrandsen inn på nyåret i 2003. Selskapet er i en ny fase. Fokus rettes mot flere felt samtidig.

Saken fortsetter under annonsen

- Administrasjonen krever annen kompetanse enn det vi som ingeniører sitter på, forklarer Grønningsæter.






Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen











Mison AS

2002


2001

Driftsinntekter
886.910


6.502.068

Driftsresultat
-8.157.303


-9.998.426

Res. før skattekostnad
-8.296.989


-9.722.560

Kilde: Selskapet