Grønt lys for norsk bankpakke i Brussel

Publisert: 8. mai 2009 kl 13.39
Oppdatert: 11. mai 2009 kl 10.47

EFTAs overvåkingsorgan ESA slo fredag fast at fondet er ikke-diskriminerende og begrenset både i tid og omfang.

- ESA har derfor konkludert med at fondet er et tiltak som må kunne brukes for å bøte på en alvorlig forstyrrelse i den norske økonomien, og at det derfor er i tråd med EØS-avtalen, heter det i ESAs begrunnelse.

ESA-kollegiet fattet vedtaket på et ekstraordinært møte fredag, etter at jurister hadde jobbet på spreng med saken siden den formelt ble sendt til Brussel fra Norge 28. april.

Høy prioritet

- Vi har prioritert denne saken for å få raskest mulig framdrift i godt samarbeid med Norge, sier ESA-president Per Sanderud til NTB.

Det springende punktet i saken har vært prisen på låneinstrumentene i pakken som ikke kunne være for billige, og den totale størrelsen på fondet.

Ifølge ESA er den norske statens bidrag innenfor det som kan aksepteres i EØS-området.

Saken fortsetter under annonsen

- Vår jobb har vært å forhindre at det blir et subsidiekappløp mellom landene. I og med at vi godkjenner den norske pakken, betyr det at vi mener den ligger på linje med de andre som er godkjent i EU, sier Sanderud.

Fornøyd

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er godt fornøyd med at ordningen passerte nåløyet i Brussel og at statsstøtten kunne godkjennes.

- Ved utformingen av reglene for Statens finansfond har vi lagt vekt på balanse mellom hensynet til at ordningen skal være tilstrekkelig attraktiv for bankene slik at ordningen blir tatt i bruk, hensynet til å motvirke uheldig atferd fra bankene og deres ledelse og hensynet til statens finansielle interesser, sier Halvorsen i en pressemelding.

Fondet på 50 milliarder kroner er ment å stimulere industrien ved å gjøre det lettere for bankene å låne ut penger. ESA trekker i sin begrunnelse fram at fondet er rettet inn mot banker som allerede har en sunn økonomi, og at det er begrenset til en seksmånedersperiode.

- Ikke press

Fondet ble lansert av regjeringen i februar, men har måttet vente på ESA-godkjennelsen for å bli satt i gang. Et styre for fondet ble nedsatt 6. mars, en liten administrasjon ble etablert og finansielle og juridiske rådgivere er i ferd med å bli ansatt.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi har løpende hatt en god og konstruktiv dialog med finansnæringen, Kredittilsynet, Norges Bank og Statens finansfond i prosessen med å utforme nærmere detaljer for ordningen, sier Halvorsen.

Både NHO og Norsk Industri har mast på myndighetene for å få i gang ordningen, men Sanderud avviser imidlertid at ESA er blitt satt under noe spesielt stort press i sin behandling av saken.

- Jeg vil ikke si det er noe utidig press i denne saken. Vi har hatt en god dialog med norske myndigheter, sier Sanderud og understreker at ESA selv innså at en rask avklaring ville være ønskelig.

- Vi har brukt åtte arbeidsdager etter at vi formelt fikk saken, og det er vår egen holdning som gjøre at vi har hatt et ekstraordinært kollegiemøte nå, istedenfor å vente til onsdag, sier Sanderud.

(©NTB)