Grønne og hvite vinger har samlet landet

Publisert: 9. mars 2009 kl 08.02
Oppdatert: 9. mars 2009 kl 09.40

Det startet med sjøfly fra Ingierstrand i Oslo i 1934. Det fortsatte med kortbaneeventyret og de legendariske og grønnmalte Twin Otter-flyene, og nå flyr Widerøes hvite Dash-flåte forretningsfolk til København, fotballfans til Newcastle og barnefamilier til Stockholm.

Selskapet er i dag dattserselskap i SAS-gruppen, etter at SAS i 1997 kjøpte opp 63 prosent av aksjene og fra 2003 ble eneier. Det er ett av Nord-Europas største regionalselskaper, og med 30 Dash 8 befordres over to millioner passasjerer til og fra 37 flyplasser i Norge og sju i utlandet.

Selve jubileumsdagen er knyttet til 18. juni, men allerede 3. mars åpnet samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) selskapets jubileumsutstilling i Bodø. Den skal i løpet av året turnere alle de norske flyplassene Widerøe trafikkerer, og 6. og 13. juni blir det åpen dag hos Widerøe på henholdsvis Torp og i Bodø.

Kortbanenettet

Oppramsing av Widerøe-fakta kan også være en summering av superlativer: Ingen andre flyselskaper trafikkerer så mange flyplasser i Norge, ingen andre har flere daglige avganger og landinger innenlands, ingen andre har sine ansatte spredt over så store deler av landet, og ingen andre i Norge kan vise til en 75 år lang luftfartshistorie.

Da daværende samferdselsminister Håkon Kyllingmark (H) på 1960-tallet utarbeidet den storslagne og visjonære planen for et omfattende kortbanenett både i nord og sør, var hensikten at folk i distriktene skulle få et flytilbud, og staten skulle årlig betale en sum til ett eller flere selskaper for dette tilbudet. Kortbanenettet ble det store gjennombrudd for selskapet, og Viggo Widerøe ante at hans drøm snart ville bli en realitet.

Deres Twin Otter-maskiner var arbeidshester og mange andre mindre passasjerfly overlegne. Da tiden var moden for å kjøpe inn nytt og mer moderne flymateriell, måtte det bli Dash 7, som blant andre pilotene i det sveitsiske regionalselskapet Crossair snakket så varmt om. Etterfølgeren Dash 8 ble en selvfølgelighet, selv om styret i moderselskapet SAS tidvis mente noe annet om dem i 2007 etter et par havarier.

Saken fortsetter under annonsen

Tragedier

Widerøe har et tett ruteprogram med en landing eller en avgang hvert fjerde minutt, og flyene opererer i en av verdens tøffeste terreng- og klimasoner. Det har noen ganger ført til tragedier.

15 personer omkom da et Twin Otter-fly havarerte ved Mehamn i 1982. 6. mai 1988 forulykket en Dash 7 ved Brønnøysund, og 36 personer omkom. To år senere opplevde selskapet nok en tragedie: Skjærtorsdag i 1990 havarerte et Twin Otter på Værøy, og fem personer mistet livet. 27. oktober 1993 skjedde den såkalte Namsos-ulykken, der seks mennesker omkom mens 13 overlevde.

De siste 15 årene har man sluppet slike tragedier.

Bratt jubileumsår

Widerøe-ansatte og selskapets pensjonister kan feire 75-årsjubileum i et år som kan bli nokså bratt for flyselskapet.

Etter et rekordresultat på 150 millioner kroner i 2007, ble det bare 11,3 millioner i 2008. Det betyr nye forhandlingsrunder med de ansatte, som trolig må belage seg på å jobbe mer for samme lønn. Minst 100 millioner kroner skal hentes inn blant annet ved endring i lønns- og arbeidsvilkår, bedre teknisk planlegging og mer rasjonell bookingvirksomhet.

Saken fortsetter under annonsen

Men det er så langt i jubileumsåret ikke planlagt oppsigelser blant de 1.200 ansatte ved hovedkvarteret i Bodø, og ved baser og kontorer i Oslo, Sandefjord, Bergen og Hammerfest.

(©NTB)