Gratistiden er over på nettet

Publisert: 25. juni 2002 kl 11.09
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er travel formiddag i Vika Atrium i Oslo. I skyggen av Aker Brygge og all verdens kjendisfokusering ligger dataselskapet eSolutions. I femte etasje, med utvidelser til åttende og med ny adresse på agendaen. For selskapet vokser fort.

- Vi har funnet oppskriften, sier administrerende direktør Raymond Klavestad fornøyd. Sjef for tre selskaper som frem til i dag til dels har vært konkurrenter, og som har gjort det enhver norsk liten møbelprodusent eller ethvert skipsverft på Vestlandet kunne misunt dem grovt. I stedet for å bruke de siste kreftene på et aldri så lite forsprang på naboen, for så å gå konkurs i kor, har de slått pjaltene sammen. Nå trengs bare konfirmeringen fra sine respektive generalforsamlinger før den nye konstellasjonen er i boks.

Mens store deler av verdens dataindustri fortsatt sliter hardt, med konkursras, oppsigelser og innsparinger over en lav sko, så er det enkelte som går motsatt vei. eSolutions er et norsk dataselskap som så dagens lys for knappe to år siden, som vokser i rekordfart og som stadig ansetter flere høykompetente datafolk. Mange med lang fartstid i bransjen.

VIL HA BETALT

Selskapet i Vika Atrium utvikler og selger betalingsløsninger for internettjenester og mobilhandel. En tjeneste som til nå har vært vanskelig å utvikle og som selv store Microsoft har hatt problemer med å få god nok kvalitet på. En tjeneste som nødvendigvis må være en kjærkommen gave for alle mulige nettselskaper som til nå ikke har greid å utvikle noe system for å ta betaling for hver enkelt tjeneste kunden vil ha.

Da Nettavisen kom, var det meningen at den bare skulle være gratis i starten, for etter hvert å bli betalingstjeneste. Det er fortsatt gratis å logge seg inn på avisen. Til glede for alle internettsurfere og nyhetshungrige, til stor ergrelse for avisen som gjerne kunne tenkt seg mer enn bare annonseinntekter. Slik er forholdet for de fleste nettavisene og andre medietjenester på nett.

- Vi mente at det burde være mulig å finne løsninger som ikke bindes til for eksempel en bank eller teleoperatør. Med dagens datateknologi er det mulig å tenke helt nytt og å finne løsninger som ikke er strukturavhengige, og som ikke er avhengige av landegrenser eller valuta, sier Klavestad.

Saken fortsetter under annonsen

PLING: DU ER BLAKK

Løsningen selskapet er kommet frem til innebærer at du som Internett- eller mobilbruker bygger opp din egen internettkonto/lommebok. Du setter inn penger og betaler fortløpende for de tjenestene du bruker. Dette baserer seg igjen på at det skal være mulig å prise alle tjenester.

Du vil for eksempel laste ned deler av en fotballkamp, høydepunktene eller målene, og betaler for det. Du vil kanskje at datamaskinen din eller mobilen din skal plinge når du er blakk, eller når du for eksempel har så og så mye igjen av månedens lønn. Da betaler du for det. Du vil kanskje at saldoen din skal komme opp på skjermen hver fredag, og betaler for det. Du vil følge an børskurs, og betaler for det. Legger kanskje på en vits, som koster sitt.

Systemet, som har navnet Payex, er så sikkert at kundene nærmest renner inn, på svært kort tid har eSolutions kapret over 80 prosent av de norske mediebedriftene og har begynt å ta for seg kunder i Sverige. Danmark står for døren. De har 100 bedriftskunder i Norge, blant andre NRK, TV2, Aftenposten, SOL, TV Norge står alle på listen deres.

ALLE VIL HA

Det var tidligere Telenor og NetCom som fikk betalingen for internettbruk og handel på mobiltelefonen. I slutten av 2001 valgte 34 innholdsleverandører å gå ut av samarbeidet med telekomselskapene og over til eSolutions gjennom bransjeorganisasjonen Innholdsnett. Det innebærer at de alle har valgt eSolutions som samarbeidspartner for å ta betalt for innholdstjenester på Internett og mobil. Atskillig andre har fulgt etter.

De ansatte i eSolutions har alle spisskompetanse innen elektronisk handel, bank/finans. SubClearing har utviklet et system for mikrotransaksjoner på Internett, basert på koder sendt med tekstmeldinger. Her har Kristian Lunde sittet i ledelsen.

Saken fortsetter under annonsen

Raymond Klavestad satt i ledelsen for eSolutions da det ble dannet, han blir også sjefen for de sammenslåtte selskapene. - Etter kort tids drift så jeg behovet for å få inn mer kompetanse, det førte til at vi fusjonerte med en av våre tidligere kunder, Targeted. De hadde nødvendig kompetanse for oss for å komme videre, sier Klavestad.

RAKETT

- eSolutions er en rakett som vi ønsker å være med på, sa den tidligere lederen i Targeted, Audun Abelsnes da fusjonen var et faktum.

Høsten 2001 endret markedet seg raskt. - Vi så at flere ønsket å ta seg betalt for innhold på nettet. For å styrke vår mulighet til å lykkes på dette området, gikk vi til Vivectra for å diskutere en fusjon og en større satsing, sier Klavestad. Rett etter vant selskapet en storkontrakt foran nesa på en rekke andre.

- Mens kundene rant inn, startet vi diskusjonene med enda en av våre konkurrenter, subClearing, om en sammenslåing. Vi så en rekke synergieffekter ved å slå kompetansen de og vi hadde sammen, sier gründeren. Og med fusjonen ble eSolutions den største leverandøren av nettbaserte betalingstjenester i landet, sier Klavestad. Tidligere subClearingdirektør Kristian Lunde sier også det var en riktig vurdering å slå seg sammen og vokse i stedet for å opprettholde konkurransen. Han er i dag sjef for Payex-systemet.

eSolutions er nå i finalen om en samarbeidsavtale med svenske innholdsleverandører, gjennom organisasjonen BitoS. Vinner de den, vil markeder utvides radikalt.

- Dere er småtasser i forretningssammenheng, hvordan har dere klart å komme i forkant av de store?

Saken fortsetter under annonsen

- Vi våger å tenke nytt og vi lytter til kunden. Vi spør alltid hva slags behov den enkelte har og vi vet hva som trengs når vi utvikler systemene våre. Det hadde jo vært mulig at for eksempel Telenor selv hadde tatt hele dette markedet, men det har de altså ikke fått til, sier han.

DATA-MENN

Dataselskapet omsatte i fjor for 31 millioner kroner. I året er målet 42 millioner kroner og et relativt beskjedent overskudd på 600.000 kroner. Staben på 40 ansatte er i høyeste grad mannsdominert, bare to kvinner er noterte på lønningslisten.

eSolutions har sklidd unna alle problemer med vårens tøffe lønnsforhandlinger. Ikke er de medlem av NHO-paraplyen, ikke har de ansatte en klubb som krever felles tariffavtaler. Her hentes folk inn til konkurransedyktige priser, som det heter. Ingen får overtid, ingen får opsjoner, men alle får muligheter til å kjøpe billigere aksjer.

Dataselskapet eies av TV2 Invest, Selvaag Invest, det svenske Faktab Finans A/S og gründere og øvrige ansatte.


-Unorske og sterke

Saken fortsetter under annonsen

eSolutions går i forkant av problemene ved sammenslåingen. Det er bra, og lite norsk. Det sier IKT-leder Per Morten Hoff.
Hoff sier sammenslåingen av de tre dataselskapene er noe av det mest gledelige som skjer i norsk databransje. Det er slanking og kostnadsbesparelser som preger hverdagen til de fleste, mange har også gått konkurs, og svært få selskaper er preget av vekst. - Dette er å stikke fingeren i jorda og se hvor man står, sier Hoff. Han viser til at dagens globaliserte økonomi krever selskaper av en viss størrelse for å kunne utvikles, som igjen forutsetter en stor omsetning.
- Dessuten dreier dette seg om gutter som er tørre bak øra. De har holdt på lenge og kjenner bransjen, sier Hoff.