Godt utbytte fra bratt lærekurve

Publisert: 22. mars 2010 kl 11.03
Oppdatert: 12. april 2010 kl 11.10

Den første søknaden ble sendt i 2005, og det siste prosjektet pågår fortsatt. Alle har vært knyttet til utviklingen av fiskeoppdrettsanlegg på land eller i sjøen. Ved tre av prosjektene har bedriften vært koordinator, altså hatt et samlende ansvar.

Ikke godt forberedt

Bedriftens prosjektleder, Trond Johannessen, mener Plast-Sveis har fått et godt utbytte av prosjektene, men tilføyer at lærekurven underveis har vært nokså bratt.

- Da vi satte i gang med det første, var vi ikke godt nok forberedt på hvordan slike forskningsprosjekter faktisk gjennomføres. Som produksjonsbedrift var vi mest opptatt av hvordan ting skulle skrus sammen, og for lite flinke til å definere hva vi egentlig ønsket å få ut i form av kompetanse, sier han.

Han sier at deltakelsen var mer krevende enn de hadde sett for seg. Men nå har de mer erfaring, og er mer kritiske og mer aktive, og graden av tilfredshet har økt med den erfaringen de har tilegnet seg underveis.

Gode hjelpere

Prosjektene gjennomføres av flere bedrifter, læresteder og institutter i samarbeid. Johannessen fremhever Teknologisk Institutt som bedriftens mest verdifulle samarbeidspartner. I tillegg har også forskningsrådet bidratt både med økonomisk støtte og med gode råd.

Saken fortsetter under annonsen

- EUs forskningsprosjekter er kompliserte prosesser for små virksomheter å delta i, og uten gode støttespillere hadde ikke dette vært mulig for oss, mener Johannessen.

Det siste prosjektet går ut på å finne løsninger for tette flytende oppdrettsanlegg som vil kunne begrense næringens miljøproblemer, og samtidig være rimeligere enn å flytte alt opp i tanker på land.

- Her er det et problem at EUs regelverk gir oss svært lite til fysiske anskaffelser. Det holder ikke bare å designe løsninger og foreta teoretiske beregninger for elementer knyttet til vannbehandling, styrke- og materialegenskaper, slik som oksygenering, fortøyning og avfallshåndtering, vi må faktisk bygge det og teste det. Til dette trenger vi hjelp fra det norske virkemiddelapparatet, og det er ikke like enkelt, slår Trond Johannessen fast.