Godt skjult hemmelighet

Publisert: 1. april 2003 kl 17.33
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Stadig flere norske bedrifter tilbyr sine ansatte bredbånd i hjemmet. Sist høst fikk 45.000 ansatte i Bergen kommune, flere Hordalands-kommuner rundt, Hordaland Fylkeskommune og Helse Vest tilbud om hjemme-PC via it-selskapet Eterra og ADSL via bredbåndsleverandøren NextGenTel.

Arbeidsgiverne håper at ADSL-ordningen skal gi de ansatte større mulighet til å utvide sin kompetanse på fritiden

Andre selskaper som har gjort det samme er Statoil og Vinmonopolet. Flere bedrifter vil komme med lignende tilbud. En årsak er den til nå for mange ukjente skattefordel av «hjemme-bredbånd».

Regelverket for skattefritak for hjemme-pc ble vedtatt i 1997. Over en halv million nordmenn har benyttet seg av ordningen. De har fått en skattefordel etter å ha ”kjøpt” PC via arbeidsgiver, som har trukket beløpet fra bruttolønn.

ULIK DEFINISJON

Nett-trafikk over analoge linjer og ISDN er definert som telefoni og gir ikke tilsvarende mulighet for skattefritak. Det gjør ADSL, som er definert som datatrafikk. Stortinget vil lovfeste en egen forskrift om et slikt skattefritak

Forutsetningen er at regningen for ADSL-tilknytningen betales av arbeidsgiver, som trekker den fra bruttolønn, som igjen gir redusert skatt. Bredbåndsutgiftene reduseres med inntil 55 prosent avhengig av lønnsnivå.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er lite kjent blant leverandørene. Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge tror at ordningen vil gi en veldig vekst for PC- og ADSL-salg.

Norge har den sterkeste PC-veksten i Norden. Det er de særnorske skattefritaksordningene som gir Norge denne ledertrøyen, mener analyseselskapet IT Research.

Turen er nå kommet til offentlig ansatte i Bergens-området. De kan nedbetale sin hjemme-PC over tre år. Avtalen innebærer at Bergen sammen med Oslo seiler opp som bredbåndsfylke nummer én. Tre av fire bergensere har nå mulighet til å få ADSL.