God start for Hurtigruten

Publisert: 14. mai 2009 kl 14.31
Oppdatert: 15. mai 2009 kl 08.52
Hurtigruten går alltid i minus i første og fjerde kvartal. I år representerer minusresultatet på 133 millioner kroner en forbedring på 79 millioner kroner i forhold til fjorårets tre første måneder.
- Hovedårsaken til resultatforbedringen er at vi i oktober i fjor fikk en bedre avtale med staten. Hadde vi ikke fått til dette, ville det vært umulig å fortsette. Avtalen med staten var en forutsetning for den finansielle restruktureringsplanen med bankene, sier Olav Fjeld.

Pusterom

Avtalen med bankene omfatter blant annet tre års avdragsfrihet på selskapets tunge gjeldsbyrde. Gjennom en rettet emisjon har selskapet også klart å få inn nesten 400 millioner kroner i ny egenkapital.
- Dette gir oss det spillerommet vi trenger for å gjennomføre omstruktureringen av selskapet, sier Olav Fjell.
Saken fortsetter under annonsen

Må selge mer

Han er ikke fornøyd med resultatet, men sier det representerer en «god start» på året for Hurtigruten. Et godt 2009 for det kriserammede selskapet definerer han slik:
- Jeg skal være fornøyd med året dersom vi klarer å få flere passasjerer til Hurtigruten enn det andre aktører klarer i dagens marked, sier Fjell.
Det er også i bestillingene til årets sommersesong han finner den største bekymringen. Til tross for at de største enkeltmarkedene Norden og Tyskland holder stand i et finanskriserammet marked, oppveier ikke det svikten i andre markeder som USA og Storbritannia.

Svikt i USA

Ved inngangen til mai har Hurtigruten solgt nær 5 prosent færre rundturer enn på samme tid i fjor. Dette til tross for at selskapet lå langt foran skjema i fjor høst.
Saken fortsetter under annonsen
- Vi har totalt et mye dårligere salg i første kvartal i år enn på samme tid i fjor. I det amerikanske markedet opplever vi en nedgang på hele 30 prosent. I Norge omtales finanskrisen i nesten akademiske vendinger. Slik er det ikke ute i veden. Virkningene av finanskrisen vil prege vår virksomhet og gjøre det vanskelig å selge vårt produkt til en akseptabel pris, sier Olav Fjell.

Bedret drift

Driftsresultatet er også forbedret med 46 millioner kroner til minus 116 millioner kroner i årets første kvartal. Omsetningen har falt med 7 millioner kroner til 552 millioner kroner.
Det bedrede resultatet skyldes ifølge konsernet selv, økte kontraktsinntekter på 42 millioner kroner, nettobidrag fra utleie av MS Nord-Norge som har gitt 30 millioner kroner i kassen, samt salgsgevinst fra reisebyråer på 27 millioner kroner. (©NTB)