Glem førsteinntrykket
Integrity Due Diligence. Det er bare å lære seg begrepet med en gang. For alle bedriftsledere på partnerjakt er det et nyttig redskap. For alle bedrifter på frierføtter i ukjente markeder er det en dyd av nødvendighet.
Integrity Due Diligence, IDD, griper om seg i næringslivet og anbefales på det varmeste av eksperter.
Dobbeltsjekk.
Kort fortalt er hovedforskjellen mellom en ordinær Due Diligence og Integrity Due Diligence at i det første tilfellet stoler kjøper på det ledelsen forteller og legger fram av dokumentasjon om sitt selskap. I en IDD kontrollerer og dobbeltsjekker kjøper at opplysningene stemmer. En IDD innebærer kontroll av mye mer enn om selskapet kan møte sine økonomiske forpliktelser. Hovedformålet med en IDD er å redusere risikoen for et feilkjøp og forhindre at det detter lik ut av skapene etter at kjøpet er undertegnet.
- Vi ser at flere og flere selskaper nå tar i bruk denne utvidede formen av Due Diligence, spesielt de selskapene som etablerer seg i ukjente, nye markeder som Kina, Russland, Afrika osv., sier direktør Craig Bale ved Deloittes kontor i Dublin. I disse landene holder det ikke med en vanlig gjennomgang av et selskaps finansielle resultater, lønnsomhet, prognoser, kontantstrøm, skatt, rapportering og kontrakter med mer.
- Det man ønsker å avdekke med en IDD, er hva slags verdier selskapet man vurderer å kjøpe eller inngå et tett samarbeid med, driver sin business etter. Hensikten er å avdekke misligheter og korrupsjon og ikke minst redusere sannsynligheten for selv å bli blandet inn i det. I ukjente markeder er risikoen for nettopp det svært høy. I Russland, for eksempel, er bestikkelser vanlig praksis, og mafiaen er tungt inne i næringslivet, sier Bale og legger til:
- Prisen den betaler som blir involvert med noen som ikke driver ren business, kan bli stor.
Finn eierne.
Statoil har følt konsekvensene av å være involvert i korrupsjon.
Selskapet trår varsomt når det inngår samarbeid med ukjente bedrifter i nye markeder, og har gjort Integrity Due Diligence til fast rutine når det inngår samarbeid med selskap ute. Det opplyser direktør for forretningsintegritet Michael Price i Statoil.
- IDD er veldig viktig og noe flere og flere selskaper har fått øynene opp for og bruker ressurser på. For oss er IDD et verktøy for å styre og minske risiko og for å sikre oss mot at andre gjør risikofylte ting i vårt navn, sier han.
Ifølge Price bruker Statoil en eller annen form for IDD på alle forretningsforbindelser, fra bedrifter til konsulenter, selskapet ikke kjenner godt fra før. Price kaller det aktsomhetsstudie på norsk.
Ifølge Price er det svært viktig å avdekke hvem som eier et selskap, om den eller de som står som eier, faktisk er det, om bedriften kontrolleres av andre, og hvem det er. Man må avdekke om eiere har interesser i annen forretning, eiers og leders nettverk, fortid og forbindelser, for eksempel politiske forbindelser.
- Vi må vite hvem vi gjør forretninger med.
Selskapets omdømme må sjekkes. En annen ting som er viktig å forsikre seg om, er at selskapet har skaffet sine verdier på en etisk måte, og at selskapet har en gjennomsiktig og åpen struktur. I det hele tatt om selskapet kan kritiseres for noe.
Vær kreative.
- Vi starter med å gjøre en vurdering av selskapet vi skal inngå tettere forbindelser med, og spør ledelsen i selskapet om referanser, struktur, eierforhold osv. Så henter vi inn informasjon fra andre kilder som kan bekrefte eller avkrefte de opplysningene vi har fått fra selskapet selv, sier Price.
Informasjonen finner Price og hans folk via mediesøk på internett, i databaser med selskapsinformasjon, hos konkurrenter, leverandører, personlige nettverk, folk i selskapets nærhet.
- Alt og alle kan være av interesse, og man trenger god tid, sier Price.
Han forteller at dersom Statoil ikke får bekreftet det vesentlige av informasjonen de har fått fra et selskap, blir det ingen avtale.
- Integrity Due Diligence er vanskeligere enn vanlig Due Diligence og krever stor kreativitet og en god posjon intuisjon av de som skal gjennomfør den, sier Craig Bale i Deloitte.
Teori og praksis.
Lave kostnader lokker stadig flere europeiske og norske bedrifter til å investere i vekstmarkedene Kina, India, tidligere Øst-Europa og Russland blant annet. Europeiske selskaper begrenser ikke lenger sine investeringer til markeder de historisk har bånd til og kjenner godt. En spørreundersøkelse fra Deloitte blant europeiske bedrifter viser at bedriftene er veldig klar over risikoen de står overfor i de nye markedene. De fleste gjør en eller annen form for Integrity Due Diligence før de investerer. Men undersøkelsen viser at det fremdeles er et stykke mellom teori og praksis.
75 prosent av bedriftene svarer at de ikke vil gjøre forretning med selskap bygget opp med midler fra organisert kriminalitet, men bare halvparten av bedriftene kontrollerer hvor startkapitalen til en ny partner kommer fra. Over 80 prosent svarer at de avslutter forhandlinger om samarbeid hvis de har indikasjoner på at bedriften er avhengig av politiske forbindelser eller bestikkelser, men bare 61 prosent undersøkte partnerne sine med det for øye.
Nyttig for alle.
Daglig leder Bjørn Frang i Hibis Scandinavia oppfordrer alle som skal kjøpe et selskap, fusjonere eller inngå et tett samarbeid, til å foreta en Integrity Due Diligence. Også i kjente markeder. I Norge står små og mellomstore bedrifter for størsteparten av fusjonene og oppkjøpene.
- Misligheter og korrupsjon finnes overalt. Vanlig Due Diligence viser bare om et selskap går bra økonomisk eller ikke. Jeg har sett mange selskap gå bra, til tross for at det er økonomiske misligheter og korrupsjon på gang i bedriften, sier Bjørn Frang.