Natur og Ungdom protesterte fånyttes mot Goliat.

Glede i Hammerfest over Goliat-utbygging

Publisert: 8. mai 2009 kl 14.16
Oppdatert: 11. mai 2009 kl 10.53

Fullt så fornøyd er ikke miljøbevegelsen og enkelte politiske organisasjoner, som snakker om at regjeringen gjør knefall for oljeindustrien og er uten troverdighet i miljøspørsmål.

- For oss i Hammerfest og i Finnmark er dette en stor dag. Personlig er jeg veldig glad. Denne beslutningen har jeg arbeidet for og ventet på i mange år, sier ordfører Kristine Jørstad Bock (Ap) i Hammerfest til NTB.

Viktig for landsdelen

Hammerfest vil få et regionkontor med driftsfunksjoner, helikopterterminal og forsyningsbase som skal plasseres i Hammerfest-området.

- Regjeringen viser med dette vedtaket at de holder samme søkelys på Nord-Norge som på resten av landet i olje- og gassammenheng. Det er viktig for industrien og for investorer i landsdelen, sier Jørstad Bock.

Hun er uenig med alle som protesterer mot oljevirksomhet i nord av miljøhensyn.

- Jeg ser motsatt på dette spørsmålet. Norge bør være en driver for olje- og gassvirksomhet i hele verden. Vi ligger i front med strenge miljømessige krav. Olje- og gassvirksomheten gir muligheter for utvikling av annen, fornybar energi. Vi setter også standarder mot petroleumsvirksomheten som vi vet kommer på russisk side av grensen, sier Jørstad Bock.

Saken fortsetter under annonsen

Først ut

Goliat er det første oljefeltet i Barentshavet som skal bygges ut. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) understreker at Goliat vil oppfylle kravene som stilles i forvaltningsplanen for Barentshavet, også kravet om nullutslipp. Feltet skal forsynes med kraft fra land.

- Kraftsituasjonen i Finnmark tillater ikke at feltet drives bare med elektrisk kraft fra land fra produksjonsstart. Jeg har imidlertid satt i gang en prosess slik at vi kan få gjennomført dette i 2017, sier statsråden.

Riis-Johansen karakteriserer Goliat som et av de største industriprosjektene som noen gang er gjennomført i Nord-Norge. Han sier at det direkte og indirekte vil gi om lag 500 arbeidsplasser i Finnmark i en periode på over 15 år.

Investeringene er beregnet til i overkant av 28 milliarder kroner. Reservene i feltet er på om lag 174 millioner fat olje. Med en oljepris på dagens nivå, utgjør salgsverdien av dette over 60 milliarder kroner.

Mange protester

Både miljøvernorganisasjonene og flere politiske partiorganisasjoner protesterte heftig mot regjeringens beslutning fredag.

Saken fortsetter under annonsen

Bellona reagerer sterkt på regjeringens beslutning og varsler omkamp om Goliat. Organisasjonen peker på at utbyggingen 45 kilometer utenfor Hammerfest skjer med velsignelse fra en regjering der SV er med. SV har tidligere gått mot denne kontroversielle utbyggingen. Både beliggenhet i kaldt arktisk område, og at dette er et sentralt gyte- og oppvekstområde for en rekke fiskearter, ligger til grunn for Bellonas standpunkt.

Miljøpartiet De Grønne anmoder Stortinget om å sette foten ned. Natur og Ungdom og Unge Venstre protesterer heftig, og sier at regjeringen gjør knefall for oljeindustrien, som får det som den vil hos den sittende regjeringen.

Regjeringen får derimot støtte fra Fremskrittspartiet energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.

- Utbyggingen av Goliat-feltet er viktig for å bevare trykket i norsk oljeutvinning, og ringvirkningene på land blir også positive, sier han.

(©NTB)