Glansbildet blekner

Publisert: 3. november 2009 kl 13.53
Oppdatert: 6. november 2009 kl 13.18

Den norske PMI-indeksen, som utarbeides i et samarbeid mellom Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Fokus Bank, viser at aktiviteten i norsk industri fremdeles faller.

Om enn ikke så mye som sjokktallene i august viste.

Indeksen ble målt til 47,4 i september - opp fra 42,3 i august.

En PMI på under 50 indikerer at ativiteten i næringene faller.

På vei mot krise?

Mens PMI-målingene i de fleste land vi sammenligner oss med nå viser økende økonomisk aktivitet, faller den fremdeles her til lands.

- Det er også verdt å merke seg at det særlig var høyere eksportordre som dro ordreindeksen opp. Dette kan indikere at det er lavere aktivitet i den norske delen av oljerelatert industri som opplever ordresvikt, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank i en melding.

Saken fortsetter under annonsen


- Litt overraskende ga sysselsettingsindeksen et negativt bidrag til hovedin-deksen i september, med et fall fra 41,3 til 38,9. Dette er det laveste nivået siden mai. De ikke-sesongjusterte tallene viser at under ti prosent av be-driftene venter økt sysselsetting fremover, mens mer enn hver fjerde be-drift varsler redusert sysselsetting, påpeker Jullum.

- Det samlede inntrykket er noe bedre i september i forhold til de overras-kende svake augusttallene. Likevel er det liten tvil om at utviklingen i PMI nå kan indikere at oppsvinget i norsk industri går tregere enn man kunne vente før sommeren. Det er også indikasjoner på at oppsvinget er svakere enn i andre land, avslutter han.

Et annet bilde

PMI-målingen gir et helt annet inntrykk av tilstanden i norsk økonomi enn det Norges Bank tegnet i begrunnelsen for å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng forrige uke.

"Prisveksten har vært litt høyere enn ventet. Arbeidsledigheten er vesentlig mindre enn vi tidligere anslo. Verdensøkonomien er i en dyp lavkonjunktur, men det er tegn til ny vekst. Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg raskere opp enn ventet", konkluderte sentralbanken.

Både LO og NHO har reagert på Norges Bank sin rosenrøde beskrivelse av situasjonen for norsk næringsliv.

Sjeføkonom Tor Steig i NHO sier norsk industri er på vei inn i en krise - ikke ut av en.

Saken fortsetter under annonsen

Her er de siste norske PMI-målingene.