Genistrek eller helbom i Vadsø?
Det var under et besøk av statsminister Jens Stoltenberg i Vadsø før valget i fjor interesserte tilhørere fikk grunn til å sprette champagnekorken. Statsministeren ga da sin tilslutning til et forslag fra LO Finnmark og Finnmark Fylkeskommune om å skaffe nye arbeidsplasser til Finnmark gjennom å bygge opp en helt ny innkjøpssentral for landets sykehus i Vadsø. Pent tilpasset Arbeiderpartiets sykehusreform, med statlig overtaking av sykehusene noe senere.
LO Finnmark og fylkesadministrasjonen hadde sammen lansert prosjektet «2000 arbeidsplasser til Finnmark». Dette var en del av distriktspakken for Nord-Norge. Ikke uventet ble statsministerens engasjement godt mottatt lokalt.
Senere under Arbeiderpartiets valgkamp i Nord-Norge i fjor sommer spikret helseminister Tore Tønne Vadsø-prosjektet. Det var penger å spare og utvilsomt fornuftig, var hans budskap.
Konsulentselskapet Finnut Consult fra Vadsø fikk oppdraget fra helseministeren med å utrede forslaget og å koordinere prosjektet. Selskapet var på forhånd engasjert av LO Finnmark og fylkesadministrasjonen for å drive prosjektet fremover. Også der var det grunn til å sprette champagnekorken.
- Beregninger vi hadde gjort viste at det kunne spares inn inntil én milliard kroner i året ved å koordinere alle sykehusinnkjøpene. I dag handler norske sykehus sykehusmidler for over ti milliarder kroner, innkjøp som er blant landets største i offentlig regi, sier direktør Terje Skansen i Finnut Consult.
Rapporten deres viser at det er store summer å spare ved å samle alle innkjøp under en hatt, først og fremst gjennom de stordriftsfordelene man oppnår. Dette vil da gjelde alt fra sprøytespisser til kontorrekvisita og kirurgisk utstyr. Til nå har det vært de 19 fylkeskommunene som har gjort sine kjøp hver for seg.
- Men hvorfor legge en slik felles sentral til Vadsø? Stedet er jo ikke akkurat preget av nærhet til sykehusene?
- Vi gikk ikke ut med idéen før den var politisk gangbar. Vi var heldig med tidspunktet, Arbeiderpartiets store helsereform med statlig overtaking av sykehusene sto for døren, en samling av sykehusinnkjøpene var innlysende fornuftig. Da vi la det frem for regjeringen, var Vadsø og distriktsprofilen en del av pakka, sier Skansen.
Trolig var tidspunktet også svært velvalgt med hensyn til valgkampen og Arbeiderpartiets behov for stemmer i Nord-Norge. LO Finnmark hadde øvd det presset de hadde kunnet, og behovet for flere arbeidsplasser i vårt nordligste fylke var uomtvistelig.
HYSJ- HYSJ
Det var da heller ingen som startet noen regional kamp om plassering av en innkjøpssentral med myndighet til å forhandle avtaler i milliardklassen og som det trengtes stor grad av kompetanse for å utføre på en profesjonell måte. Hadde spørsmålet om beliggenhet blitt reist som tema, ville det med all sannsynlighet ført til en lengre debatt Det gjorde det imidlertid ikke og debatten uteble.
Innkjøpssentralen som skal bygges opp i Vadsø skal bestå av fageksperter med kompetanse innen jus - det dreier seg om store innkjøp der ikke minst EU-reglene står sentralt - økonomer, farmasøyter, ingeniører og folk med administrativ bakgrunn. Her skal representanter for de fem nyetablerte helseforetakene møtes for å diskutere og vurdere innkjøpsstrategier.
Finnmark har i dag store problemer med å rekruttere fagpersonell til helsesektoren. Rundt halvparten av alle leger og sykepleiere ved sykehusene og helsesektoren ellers er i øyeblikket utlendinger. En rekke stillinger står også tomme og svært mange besettes av vikarer.
FOLK LEI OSLO?
Skansen sier de likevel har vurdert det dit hen at det ikke vil bli noen problemer med å rekruttere folk med den rette kompetansen til Vadsø. - Det er bare innen helsesektoren det er problemer med å få tak i folk. Det er forskjell på leger og økonomer. Det er masse folk som ønsker å flytte fra Oslo-området og de andre store byene, og vi får stadig telefoner fra folk som lurer på en jobb. Nei, rekrutteringen trenger man ikke være redd for, sier han.
Slik ordningen er i dag, får alle norske sykehus besøk av internasjonale legemiddelprodusenter som vil markedsføre sine varer. En felles sentral vil innebære at alle produsentene må ta turen til Finnmark og Vadsø.
- Det hadde vel vært mer praktisk å legge en slik tjeneste mer sentralt? Dessuten vil det vel innebære møtevirksomhet, der representanter for de fem helseforetakene deltar?
MYE REISING
- Det er innlysende at det blir møter og dermed mye reisevirksomhet. Men man kan ikke klumpe alt sammen rundt Oslo-regionen heller. Skulle man tenke sånn, kunne man jo likegodt flytte hele filét- produksjonen fra Nord-Norge til Oslo, sier han.
Organiseringen av sykehusinnkjøpene er i øyeblikket ute på høring i de fem helseforetakene som ble etablert fra 1.januar. De skal avgi sine kommentarer i februar og deretter skal man på et felles møte diskutere videre fremdrift. Meningen er da at det skal dannes et aksjeselskap som skal eies av de fem helseforetakene. De skal så velge et styre og en prosjektleder, som igjen skal til Vadsø for å bygge opp selve sentralen. Driften skal være oppdragsfinansiert av de enkelte.
Det er helse - NORD som har vært ansvarlig for koordineringen av prosjektet fra myndighetenes side så langt. Den nye sykehusreformen innebærer at ansvar er delegert til de fem helseforetakene og Helsedirektoratet som sådan skal ikke blande seg inn i deres drift.
Informasjonssjef Christian Fanghol i helse-NORD, som også var sekretariatsleder for arbeidet, sier at det er satt en frist for igangsettelse til år 2004, men at det vil være fornuftig å komme i gang tidligere.