Gambler-kongen vakler
The Old Rectory - eller Den gamle prestegården - kan være god å ha fremover for Etterstad-gutten John Fredriksen. Forutsatt at det er noe å hente i bønn om oppgangstider ovenfra. Hvis ikke kan luksuseiendommens nye eier få en svært kort historie der.
Kjøpet av den fasjonable boligeiendommen i Old Church Street i Chelsea i London for over 500 millioner kroner i mai i fjor, gjorde norske John Fredriksen til en av verdens største huseiere. Fremtiden virket rosenrød, tankratene var skyhøye og Fredriksen-selskapet Frontline var verdt 17 milliarder kroner. Så kom omslaget i tankmarkedet.
MILLIARDENE FORDUNSTET
Drøyt 13 milliarder kroner har fordunstet. En aksjekurs på over 200 kroner har falt til drøye 50 kroner og en børsverdi på vel fire milliarder kroner på et drøyt år. For tankrater følger oljeproduksjonskurver nesten parallelt.
Da Frontline presenterte første kvartal 2002, var tonen optimistisk; Vi venter at situasjonen vil snu og bedres i annet halvår. John Fredriksen har fått rett svært mange ganger i sin turbulente karriere som skipsreder og investor. Denne gangen har han foreløpig feilet totalt. Frontline-flåten går i øyeblikket med store tap.
BEGREDELIG MARKED
Analytikere Økonomisk Rapport har snakket med beskriver tankmarkedet som helt dødt.
- Noe særlig verre enn dette kan det ikke bli, alle tankskip går med tap. I Gulfen ligger tankskipene stille og bare venter på at noe skal skje. Slik beskriver administrerende direktør Einar Damholdt i meglerselskapet Bassøe tanksituasjonen.
Shippinganalytiker Andreas Sparre i Pareto sier det elendige tankmarkedet slår kraftig ut for et selskap av Frontlines størrelse. - Det sluttes oljelaster helt ned i 7-8.000 dollar om dagen, det betyr at alle går med store tap, sier Sparre.
Han viser til at selv om det hugges tankskip, så kommer det så mange nybygg som det ikke har vært på 30 år inn i et fra før bedritent marked.
ELENDIG FOR FRONTLINE
- Ser du tegn på at deler av flåten går i opplag?
- Ja, selv om det er dyrt å ha båter i opplag og dyrt å komme i gang igjen, ser vi at to greske redere har valgt å legge inn flåten sin. Flere kan komme.
- Hvorfor går Frontline-aksjen så voldsomt mye ned?
- For det første fordi markedet stuper og Frontline har så stor flåte. For det andre fordi selskapet har vært kraftig overpriset. Nå først reflekterer aksjekursen de reelle verdiene i selskapet.
- Hvor dårlig ligger Frontline an?
- Det taper jo daglig store summer, og slik kan det ikke fortsette i all evighet. Samtidig har det såpass mye å gå på at det kan gjøre en del krumspring. For eksempel kan det selge skip dersom det blir for ille. Bortsett fra det er det jo ikke akkurat noen stor interesse for å kjøpe tankskip i øyeblikket, sier Sparre.
DEPRESSIVT
Frontlines flåte teller 73 skip, 41 store supertankere(VLCCere), hvorav fire ikke er levert, og 32 Suezmaxere.
- Analytikere beskriver tankmarkedet som nærmest dødt. Hvordan opplever Frontline det, finansdirektør Tom Jebsen i Frontline?
- Veldig depressivt for de store (VLCC). Det skyldes først og fremst at OPEC-landene, som i stor grad ligger i Midtøsten, har kuttet kraftig i produksjonen. Når det gjelder de mindre tankskipene, Suezmaxflåten, så er situasjonen bedre. De er ikke avhengig av de største turene, sier han.
- Dere har satset på oppgang i oljeproduksjonen annet halvår. Det har foreløpig ikke slått til. Hva betyr det?
- Det er riktig. Vi var ikke så overrasket over at det skjedde en nedgang i oljeproduksjonen i og med svekkelsen i verdensøkonomien, men vi trodde ikke det skulle gå så kraftig ned. I november produserte OPEC-landene 29,5 millioner fat olje om dagen, nå er nivået nede på 24 millioner fat. Det er ca. 20 prosent nedgang på bare 18 måneder. Vi regner fortsatt med at det vil skje en oppgang i produksjonen før neste vinter, men dette vil ikke gjøre noe utslag for oss før i oktober.
- Hvor store tap går Frontline med? Det sluttes laster helt ned i 8.000 dollar dagen for de største skipene.
- Vi regner at vi får rundt 12.000 dollar om dagen i gjennomsnitt for VLCCene, mens vi må ha en inntjening på 22.000 dollar dagen for å gå i pluss. Samtidig regner vi at vi tjener et par tusen dollar dagen på Suezmax-skipene. Vi taper rundt 300.000 dollar om dagen på de store skipene og tjener 100.000 dollar dagen på de mindre. Dermed har vi et samlet tap pr. dag på vel 200.000 dollar, sier Jebsen.
- Hvor lenge tåler Frontline å gå med tap?
- Vi regner fortsatt med at produksjonen vil øke. Sånn sett velger vi ikke å legge skip i opplag, men i stedet gå med tap en stund. Men vi tar jo våre forholdsregler. Vi solgte fire bulkskip og vi ser nå på refinansiering av hele flåten. Men vi har ingen planer om å selge tankskip.
- Det er vel heller ikke akkurat den beste tiden å selge tankskip på nå?
- Nei, det kan du si.
11 MILLIARDER I LÅN
John Fredriksen har tatt ut store fortjenester fra selskapet, samtidig som Frontline har vært gjennom et omfattende nybyggingsprogram. Frontline har lån på 1,5 milliarder dollar, i overkant av 11 milliarder kroner, spredt på et titall banker, med Nordea og DnB blant de store. De to har også vært Fredriksens banker hele tiden.
- Hvilke muligheter har dere til refinansiering dersom det skulle bli kritisk?
- Jeg vil heller si det slik at forrige gang det var krise i tankmarkedet, fikk vi en gunstig avtale med bankene våre med avdragsfrihet i den kritiske perioden.
Frontline er ikke bare verdens største tankrederi, det er også midt oppe i et omfattende nybyggingsprogram. Umiddelbart før tankratene stupte i fjor sommer kjøpte det også to tankskip fra Bergesen.
- Det var vel ikke akkurat god timing?
- I ettertid må vi bare konstatere at timingen var elendig. Og når det gjaldt Bergesen-skipene så traff vi dessverre zenit.
Frontline tok kontroll over det asiatiske rederiet Golden Ocean i 2000. Rederiet som besto av 14 supertankere og ti bulkskip var nær konkurs. For en tid siden ble det klart at selskapet hadde misligholdt et lån på 360 millioner kroner og at et skip var overbelånt fullstendig. Da Frontline overtok selskapet, ble det laget en avtale som gjorde at Frontline ikke kommer i vanskeligheter hvis det oppsto mislighold i Golden Ocean.
- Hva skjer med Golden Ocean?
- Vi har en dialog med banken. Vi har ikke funnet noen løsning, men håper vi kan få det til. Men takk og lov at vi ikke gikk inn med noen garantier fra Frontlines side.
- Frontlines aksjekurs er kraftig redusert. Hvordan forklarer du det?
- Frontline er et dollarselskap, så dollarens fall på 25 prosent forklarer mye. Nybyggingsprisene har falt med 20 prosent det siste året, hvilket ødelegger underliggende verdier på annenhånds tonnasje. For Frontline slår dette ekstra kraftig ut. Andre negative faktorer var et sommerrally som uteble og mindre positive utsikter for verdensøkonomien, hvilket har medført at man har nedjustert prognosene for oljeetterspørsel neste vinter. Vi må bare ta av oss hatten for hvordan aksjemarkedet reflekterer slike endringer raskt.
PÅ BANKENS PREMISSER
Foruten Frontline, kontrollerer Fredriksen de børsnoterte selskapene Northern Offshore, Northern Oil, Golar LNG, Vålerenga Fotball og Aktiv Kapital.
Offshoreselskapet Northern Offshore skulle bli en ren fiasko. Strategien var å ta oppdrag med leteboring etter olje i Asia på en ventet oppgang i markedet der. Oppdragene uteble, i stedet ligger tre eldre boreskip og en halvt nedsenkbar rigg i opplag, boreskipene har ikke hatt oppdrag på flere år. Fredriksen selv har imidlertid tjent godt på boreskipene og riggen, i og med at det var hans private selskap som i sin tid solgte dem med svært god fortjeneste til Northern Oil.
Ved årsskiftet var den bokførte egenkapitalen negativ med 9 millioner dollar, samtidig hadde selskapet en gjeld på ca. 1,6 milliarder kroner. Innsetting av Fredriksens høyre hånd, Thor Olav Trøim som ny offshoresjef har ikke gjort tallene bedre eller hjulpet på oppdragene. Selskapet innledet sommeren med å meddele at kassa var tom, og unngikk med hud og hår en konkurs da selskapet i siste liten fikk refinansiert et av lånene.
AKTIV KAPITAL MELKEKUA
Northern Oil- populært kalt Etterstad Olje - har heller ikke blitt noen gullgruve. Og i VIF har det kun dreid seg om å redde et vaklende fotballlag.
Ironisk nok er det inkassoselskapet Aktiv Kapital som i øyeblikket er melkekua. Første halvår i år leverte Aktiv Kapital et resultat nesten 50 prosent over tilsvarende i fjor, mens omsetningen hadde doblet seg. Selv om aksjekursen har gått noe ned i august, ligger børsverdien godt over en milliard kroner. Selskapet tar stadig nye markedsandeler.
VÅLERENGA-FIASKO
Det er derimot ikke mye som tyder på at Fredriksen skal få vridd noen kroner ut av Vålerenga med det første. VIF Fotball gikk med over 40 millioner kroner i tap i fjor, Fredriksen tro støttende til og reddet stumpene mot å få full kontroll. Siden det stort sett bare er spill i de internasjonale ligaene og cupene som gir inntekter å snakke om for norske fotballklubber, så er det liten grunn til å tro at klubbdriften blir noen gullgruve i år.
FRU INGER
Heller ikke i privatlivet har Etterstad-gutten det helt lett. For fru Inger har ikke fått godkjent flyttesøknad fra Norge hos Oslo folkeregister og har anket avgjørelsen til Sentralkontoret for Folkeregistrering.
Folkeregisteret har krevd at Inger Fredriksen Astrup først selger parets fasjonable villa i Strømborgveien på Bygdøy for å kunne defineres som utflyttet. Det har hun ikke gjort, i stedet setter hun sin lit til at vedtaket blir gjort om. Klagen hennes blir behandlet i løpet av høsten, får Økonomisk Rapport opplyst.
Fredriksen-paret har fortsatt mange tilknytningspunkter til Norge. De har et av Tjømes mest attraktive sommerhus, og familien eier flere leiligheter i Dr. Holms Hotell på Geilo. På den måten kan rederen blant annet fortsatt pleie sin fiskeinteresse i vestlandske lakseelver.
Om Frontline og øvrige Fredriksen-selskaper skulle gå på dunken, vil han selv neppe følge med i dragsuget. Selv da skipsratene sviktet og resultatene til Frontline skrumpet, tok hovedaksjonær Fredriksen (45 %) ut betydelige midler i aksjeutbytte.
Den britiske avisen Daily Mail rangerte Fredriksen som verdens 24. rikeste mann med en formue på 11 milliarder kroner i 2001. Nå skyves han betydelig ned på listen. Høstens oljeproduksjon vil vise om det fortsatt holder til The Old Rectory. Selv er han ikke interessert i å gi noen kommentar.