Fritt frem

Publisert: 25. juni 2002 kl 12.04
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Så lenge det ikke finnes noen autorisasjonskrav, er det nærmest fritt frem for enhver finanssjarlatan.

Rådgiveren som viser deg fargerike kurver med løfte om fet avkastning, kan godt være dømt for underslag, svindel, dokumentfalsk, skattesnusk og konkursrytteri.

FUNGER IKKE

- Det er i utgangspunktet lov også for dømte å drive næringsvirksomhet så lenge man ikke er idømt et rettighetstap, noe som sjelden benyttes, sier førstestatsadvokat Håvard Holm i Økokrim.

Sagt på en annen måte; blir du dømt for å ha svindlet investorer, kan du som regel starte opp ny virksomhet straks dommen er sonet, kanskje til og med før dommen er fullbyrdet.

- Det kan ofte være i fornærmedes interesse at den dømte tjener penger, slik at han blir i stand til å betale eventuelle erstatninger, sier Dag Paulsen som er aktor ved Oslo politikammer. Dessverre er det sjelden dette fungerer i praksis.

Blir du fralurt sparepengene, er det lite sannsynlig at du noensinne ser dem igjen, selv om svindleren blir dømt til å tilbakebetale pengene.

Saken fortsetter under annonsen

- Påtalemyndigheten foretar seg ikke noe, selv om domfelte unnlater å betale den idømte erstatning. I slike tilfeller må man selv gå til ny erstatningssak mot domfelte, forklarer Paulsen. I og med at en slik sak fort koster mer enn den smaker, innebærer det i praksis at slike erstatninger sjelden utbetales, i hvert fall ikke fullt ut.

FÅ MULIGHETER

Og som kunde har du få muligheter til å sjekke bakgrunnen til dem du vurderer å betro spareskillingene. Du kan ikke få utskrift fra domsregisteret med mindre du er jurist eller offentlig myndighet med særskilt grunn. I Brønnøysund kan du få opplyst om vedkommende har konkurskarantene. Og selv om det ser greit ut nå, får du ikke opplyst noe om at vedkommende kanskje er en notorisk konkursrytter med et utall konkurser bak seg.

Ved å være for smart eller for grådig, kan man fort ende med å lure seg selv.