Freddie Mac har implodert

Publisert: 14. november 2008 kl 15.56
Oppdatert: 17. november 2008 kl 14.02

Freddie Mac, som ble satt under statlig administrasjon i september, rapporterer om et tap på 25,3 milliarder dollar i tredje kvartal, og ber amerikanske myndigheter om ytterligere krisehjelp på 13,8 milliarder dollar.

Negativ verdi

Freddie Mac som ble opprettet av Kongressen i 1970 for å bedre tilgangen på boliglån skriver i sin kvartalsrapport at netto verdien av selskapet ( differansen mellom eiendeler og forpliktelser, inkludert gjeld) nå er minus 13,7 milliarder dollar.
Boliglånsgiganten skriver i en melding til myndighetene fredag at de er tvunget til å be om ytterligere krisehjelp på 13,8 milliarder, og trenger pengene inne 29.november.

Fannie følger etter

Søsterselskapet Fannie Mae, som ble opprettet i 1938 etter Den Store Depresjonen, for i bedre likviditeten i lånemarkedet, opplyste mandag at de 100 milliarder dollar som myndighetene har øremerket for selskapet trolig ikke er nok til å holde selskapet flytende, og at Fannie Maes netto verdi også kan bli negativ ved årsskiftet.
- Vi kan godt komme til å se tap på over 100 milliarder i begge selskapene, sier analytiker Paul Miller hos Friedman, Billings, Ramsey Group til Bloomberg News.

Krisehjelp forsterker krise

Det amerikanske finansdepartementet har pøst på med penger i de to selskapene som står bak cirka halvparten av boliglånene i USA. Et beløp som tilsvarer om lag 15 norske oljefond.
Freddie og Fannie er blant finansinstitusjonene som anses for å være for store til at myndighetene kan la dem gå konkurs.
De private aksjonærene i selskapene har tapt alt og en stor del av aksjene er overtatt av den amerikanske staten.
Mer finansdepartementet, med Henry Paulsen i spissen, har forlangt å få 10 prosent i utbytte på aksjene de holder i pant når selskapene begynner å gå med overskudd igjen.
- Når du sitter men 50 milliarder i utestående aksjer til 10 prosents rente, er det ingenting igjen til vanlige aksjonærer, sier strateg Rajiv Setia hos Barclays Capital, som beregner kostnadene forbundet med krisehjelpen til 5 milliarder dollar i året.
- Utsiktene for at selskapene skal klare å tjene seg ut av krisen, selv om kredittforholdene forbedres, er helt på trynet, sier Setia.

Saken fortsetter under annonsen

Det amerikanske aksjemarkedet har åpnet med et fall på rundt en prosent. Økonomisk Rapport kommer tilbake med mer fra Wall Steet i kveldens børskommentar.