SLÅR UT TORSKEN: Oppdrettsfisken tilapia er på full fart inn i norske butikker. Morten Høyum leder det Fred. Olsen-dominerte Genomar.

Fred. Olsen: Verdens nest største

Publisert: 27. mars 2009 kl 12.37
Oppdatert: 7. april 2009 kl 05.52

Første februar åpnet Malaysias jordbruks- og industriminister Mustapa bin Mohamed verdens nest største oppdrettsanlegg for tilapia.

Majoritetseier Fred. Olsen var selv ikke til stede, men daglig leder i det Fred. Olsen-dominerte selskapet Genomar, Morten Høyum representerte oppdrettsselskapet.

- Det var spennende, vi er utpekt til lokomotivet innen fiskeoppdrett, sier Høyum.

Torsk mot tilapia

Mens norske torskefiskere har problemer med å få solgt torsken sin, øker salget av tilapia i butikkene verden over. Fisken, som for de fleste nordmenn er helt ukjent, er på full fart inn i norske dagligvareforretninger.

Den gråhvite fileten smaker lite og koster langt mindre enn en tilsvarende torsk. I øyeblikket produseres det dobbelt så mye tilapia som laks i verden.

- Den er billig og bra. Vi ser at etterspørselen har økt under den økonomiske krisen, sier Høyum.
Han har vært med på å bygge opp et selskap som startet med avl av tilapia på høyt teknologisk nivå og som har utviklet seg til å bli verdens største leverandør av tilapia settefisk. Nå er målet å bli verdens største tilapiaoppdretter.

Saken fortsetter under annonsen

I dag er det Kina som er verdens store tilapiaprodusent, med 80 prosent av frossenfiskmarkedet. Hver femte fisk som selges derfra kommer imidlertid fra Genomars settefiskklekkeri. Selskapet solgte for 250 millioner kroner til Kina i fjor.

Vokser superfort

Fred. Olsen-selskapet har planer om å investere rundt 60 millioner kroner i anlegg i landet, slik at de i tillegg til settefisk anlegg også skal kunne drive oppdrett, foredling og salg derfra.

Det har sikret seg langsiktige lisenser i kunstige innsjøer som er bygget for vannkraftproduksjon. En sjø er større enn Femunden eller over halvparten av Mjøsa. Her lever det allerede vill tilapia, og ifølge Høyum er det også plass til store forekomster av oppdrettsfisk uten at det går utover det naturlige miljøet.

Planen er å produsere 40.000 tonn tilapia i året.

Ved siden av å være billig og nesten smakløs, vokser tilapiaen i rekordtempo. Allerede i juni skal de første fiskene være store nok for slakting og salg. Det første salgsstedet blir USA og Seattle. Der forhandler selskapet med store supermarkedskjeder om salg av fisken. USA er allerede storforbrukere av tilapiaen.

Genomar er også i forhandlinger med europeiske supermarkedskjeder, ifølge Genomar-sjefen. Mesteparten av fisken som selges her kommer fra Kina.

Saken fortsetter under annonsen