Franchise - LO advarer
Vi ser denne utviklingen som et alvorlig problem. Slik systemet er lagt opp, bestemmer franchisegiveren svært mye, uten at vedkommende er noen motpart i forhandlinger om lønns- og arbeidsforhold for de ansatte. Det sier første nestleder i Handel og Kontor, Karin Torp.
Hun viser til at det er den enkelte franchisetaker som er arbeidsgiver i forhold til den som ansettes og at det er franchisetaker som LO inngår en tariffavtale med. Også i de lokale forhandlingene på den enkelte arbeidsplass skjer forhandlingene mellom arbeidstaker og franchisetaker. Avtalen regulerer ikke bare lokale lønns- og arbeidstidsforhold, men også antallet tillitsvalgte, sosiale rettigheter osv.
ØNSKER NY LOV
Samtidig er den avtalen som franchisegiver inngår med franchisetaker svært detaljert, med stor makt til franchisegiver.
- Og fordi den som eier franchiserettighetene har så stor makt, kan den ansatte og franchisetakeren komme i den situasjonen at de ikke kan forhandle seg imellom lenger. Det kan være slik at franchisegiver bestemmer at alle forretningene skal ha lengre åpningstid eller annet som har med den ansatte å gjøre. Det er forhold som franchisetaker bare må rette seg etter og som den ansatte dermed ikke kan forhandle om, sier Torp.
Et annet område er rettighetene ved oppsigelse. I andre kjedeforretninger har ansatte krav på å få jobb annet sted i bedriften dersom en avdeling blir lagt ned. I en franchiseforretning har ikke den ansatte krav på å få jobb i en annen franchisebutikk under et samme konseptet.
LO har flere ganger kritisert franchisegiver for å ta for lite ansvar for de ansatte, uten at det har resultert i noe konkret. Til årets LO-kongress ligger det forslag om å bytte ut hele arbeidsmiljøloven med en ny, som blant annet pålegger franchisegiver et langt større arbeidsgiveransvar enn hva de har i dag.
DÅRLIGERE LØNN
- Hva med lønnsforhold, er de dårligere i franchisebutikker enn i andre forretninger?
- Vi har ingen konkrete statistikker på dette, først og fremst fordi vi har svært liten kontakt med ansatte i franchise- forretninger. Dermed kan vi ikke si noe eksakt om hvor mye lavere lønningene ligger. Men i alt næringsliv her til lands er det lov å inngå lokale forhandlinger i tillegg til den sentrale tariffen man blir enige om. Innen varehandel er tarifflønningene svært lave og alle klubber forhandler dermed om lokale tillegg oppå dette. Det gjelder også tillegg for å jobbe sent, for fagbrev, annen utdanning osv. Vi vet at svært mange franchiseforretninger ikke har noen slike lokale avtaler. De ansatte blir dermed liggende ekstra lavt, sier Torp.
Hun er ekstra bekymret over denne utviklingen med tanke på at stadig større deler av næringslivet blir organisert etter disse prinsippene. Fra før ligger ansatte i handels- og servisenæringen på bånn i fagorganisering, med 23 prosents organisering. - Med tanke på at organiseringsprosenten i franchisebutikkene er langt lavere, ser vi ikke lyst på utviklingen til de ansatte, sier Torp.