Franchise - Body Shop-konge med golfklubb
Sjefen for norske The Body Shop har lite eller ingenting til felles med to andre franchisetopper; Odd Reitan og RIMI-Hagen. Mens de to sistnevnte holder høy medieprofil, skyr Tim Christensen medienes lys. Han er verken interessert i intervju eller bilde.
Like fullt; ved siste avlagte regnskap tok den medieskye mannen ut et utbytte fra moderbedriften på 1,3 millioner kroner av et resultat på 2,3 millioner kroner. Christensen driver virksomheten gjennom selskapet A. Christensen Engros (ACE), der han har 66 prosent av aksjene. Han er også daglig leder av ACE, og for den jobben sto han oppført med 955.000 kroner.
I tillegg er han daglig leder av ACE Shops, det vil si The Body Shop-butikker som moderselskapet eier. Han er styreformann i samme ACE Shops og han er styreformann i datterselskapet Vickmill. Han er styremedlem i selskapene Åbogen næringspark, Karl Johans gate Shopping og i ACE. Fra disse vervene henter han inn styrehonorarer. Tim Christensen kunne dermed notere seg for inntekter fra virksomheten på mellom to og tre millioner kroner i fjoråret.
Tim Christensen er bosatt i Sørkedalen, der han også driver et ridesenter. Han har hytte på Hafjell og på Ustaoset. Han hadde også inntil nylig en hytte på Tjøme. Sistnevnte var imidlertid oppført i regnskapet til selskapet, men ifølge tidligere ansatte Økonomisk Rapport har snakket med ble den aldri tilbudt brukt av dem. - Den har jeg aldri hørt om, sier tidligere butikksjef Anne Cecilie Jarklev. Den er nå solgt, sier informasjonsdirektør Hilde Vanvik.
BODY SHOP-GOLF
I tillegg altså golfengasjementet. I regnskapet til ACE står det oppført 170.000 kroner til kjøp av andel av Losby Golfbygg i Lørenskog. - Det var jo slik at det var stor interesse blant de ansatte på hovedkontoret for å spille golf, selv om ikke jeg personlig likte det. Men tanken bak golf-investeringen var også å ha et sted vi kunne holde konferanser og møter, sier Vanvik.
Losby Golfbyggs konferanse- fasiliteter har imidlertid ikke blitt benyttet av ansatte i The Body Shop til nå. Det sier tidligere butikksjef Anne Cecilie Jarklev.
RIDESENTER MED UNDERSKUDD
Vickmill A/S er et av datterselskapene til Christensen og ACE. I motsetning til de andre datterselskapene, som er The Body Shop-eide butikker, driver Vickmill Sørkedalen Ridesenter i tillegg til butikksalg. Selskapet er også engasjert i diverse eiendomsprosjekter, står det i årsberetningen.
Mens moderselskapet går med et solid overskudd, viser regnskapet at hestevrien ikke har vært spesielt lukrativ. Ridesenteret og The Body Shop-butikken i Bogstadveien står oppført med et underskudd på 250.000 kroner. Slik regnskapet er satt opp, er det imidlertid ikke mulig å se om tapet skyldes hestene eller The Body Shop-salget. Vickmill fikk overført 640.000 kroner i konsernbidrag. Til tross for konsernbidrag og underskudd, ser styret med Christensen i spissen positivt på fremtiden. I mangel på intervju med sjefen, siterer vi fra regnskapet. «Selskapets butikk utvikler seg i henhold til intensjonene og ridesenteret er blitt et av de største i Oslo».
------------------------------------------------------------------------
En rekke tidligere ansatte i The Body Shops avdelinger i Norge, ansatte ved hovedkontoret og franchisetakere gikk i forrige nummer av Økonomisk Rapport ut mot måten den norske eieren og ledelsen driver virksomheten på. Enkelte av de tidligere franchisetakerne beskrev kontraktene de måtte undertegne som rene slavekontrakter der de var bundet til Tim Christensen på hender og føtter.
De beskrev også et system preget av frykt, der det ikke var mulig å komme med kritikk og der det i praksis ikke var tid til å drive frivillig arbeid i arbeidstiden, som The Body Shops ledelse sier at de gjør.