Fra TE til I T

Publisert: 1. august 2002 kl 10.34
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Norske IT-selskaper vokser så raskt at de vil ha behov for rundt 50.000 nye hoder i løpet av de neste tre årene. Dette er prognosen til bransjeorganisasjonen IKT Norge, og det er tall den holder seg til på tross av den avskallingen som skjer i bransjen i Norge.

- Det er naivt å tro at tusenvis av utlendinger vil strømme til Norge, selv om vi innfører fri arbeidsinnvandring, sier IKT-leder Per Morten Hoff. Stadig flere bedrifter ser at det er mulig å løse problemet med arbeidskraft ved å legge deler av produksjonen til andre land, der arbeidskraften er billig.

Skal vi tolke det nye IT-dokumentet regjeringen har lagt frem, så får Hoff støtte for sitt syn der. Som statssekretær Tore Sandvik sa da det ble lagt frem, vi må ta arbeidskraften der den finnes.

Mens India er i ferd med å bli verdens største leverandør av IT-utdannede, skjer det også en rivende utvikling på det atskillig mindre øysamfunnet Sri Lanka, få kilometer sør-øst for det indiske fastlandet.

SIKKERHETSSONE

Samtidig som konflikten mellom den lankesiske og tamilske befolkningen stadig er uløst, gjør myndighetene alt for å fremme den nye eksportindustrien; IT-arbeidskraft og IT-ekspertise. Ikke ulikt de inngjerdede teplantasjene inne i landet, bygges det opp beskyttede IT-områder med sikkerhetsvakter langs den vakre kysten. Der utenlandske selskaper tilbys det meste i form av sikkerhet, subsidierte leier og da selvfølgelig billig arbeidskraft på ethvert utdanningsnivå.

Fra et samfunn mest kjent for sin fabelaktige treproduksjon, er Sri Lanka i ferd med å bli et IT-produksjonsland. Av en befolkning på nær 20 millioner mennesker, tilbys flere og flere realfag- og informatikkutdanning. Det bygges universiteter og høyskoler etter en bevisst satsing, og ifølge myndighetene er planen å utdanne 25.000 innen fagfeltet årlig i tiden fremover.

Saken fortsetter under annonsen

SKATTEFRITT

Utenlandske IT-selskaper som etablerer seg på Sri Lanka tilbys åtte års skattefrihet. Foruten subsidierte husleier, subsidieres all bruk av infrastrukturen rundt virksomheten. Rundt 1000 utenlandske selskaper har etablert seg, de aller fleste med en virksomhet knyttet til IT.

Det som trolig er mest interessant for utenlandske - og norske - selskaper, er at lankeserne skreddersyr deres behov. De bygger opp «pooler»av arbeidskraft, dvs de tilbyr utleie av all form for IT-kompetanse, fra den billigste operatør til IT-eksperter på høyt nivå. I den grad det kreves, reiser lankesere til den norske bedriften for å studere deres behov i en kortere periode. For så å dra tilbake til produksjonslokalene på Sri Lanka.

Lønnsnivået er fra ca 1000 kroner i måneden for en operatør, til et maksimumsnivå på 13 - 14.000 kroner i måneden for de aller best kvalifiserte. Det er et lønnsnivå som ligger fra en tiendedel til en firedel av norsk nivå.

NORAD-STØTTE

Det er ikke bare lønnskostnadene som gjør lavkostlandet attraktivt. Mange av de rundt 20 norske bedriftene som har en avtale på Sri Lanka, har også etablert seg med støtte fra NORAD. Begrunnelsen for å innføre diverse støtteordninger er at det gir grunnlag for verdiskaping på Sri Lanka og at det skaper arbeidsplasser.

«KOM TIL OSS»

Saken fortsetter under annonsen

Dr Kumar Rupesinghe er styreformann i et av Sri Lankas største rekrutteringsselskaper av IT-utdannede. Han har ti år bak seg som forsker ved det norske fredsforskningsinstituttet PRIO, og han er gift med en norsk dame. Nå er jobben hans å reklamere for Sri Lanka og skaffe norske og andre utenlandske kunder. Selskapet hans, QMSI, har avdelinger i en rekke land.

- Du er ikke redd for at de best kvalifiserte får lyst til å dra ut når de får se hvordan det er andre steder. Som for eksempel i India, der det er blitt veldig populært å flytte til USA, Silicon Valley-syndromet som det kalles.

- Nei, slik som vi legger det opp, får vi jo utlendingene til landet vårt, og beholder folkene våre hos oss. Det er derfor vi gjør alt for å legge forholdene til rette. IT-industrien er ifølge Rupesinghe svært populære arbeidsplasser på Sri Lanka. Fattige lankesere har vært vant til å dra til Midtøsten som gjestearbeidere, nå får de jobb i den raskt voksende IT-industrien i stedet.

PÅ BÆRTUR

Per Morten Hoff i IKT Norge sier kompetansen i de srilankiske miljøene virker svært lovende og at flere norske selskaper konkret vurderer å flytte produksjon dit. Statsminister Jens Stoltenberg skal i våres til India sammen med en norsk IT-delegasjon.

- Vi arbeider for å få ham til å skjønne at han drar til feil sted hvis han drar til Bangalore i India, som har det store IT-miljøet i India. Han bør i det minste dra til mindre steder, og først og fremst bør han heller dra til Sri Lanka. Der har Norge mye å hente, sier Hoff.

Hoff mener kompetansen i de srilankiske IT-miljøene virker lovende. Norge har ingen store IT-lokomotiver, men mange små bedrifter. De blir borte hvis de skal kjempe med store selskaper som Oracle, som sysselsetter en stab på 20.000 indere i India. En norske bedrift er kanskje på jakt etter 20, det blir litt smått.

Saken fortsetter under annonsen

MOBILE MEDIA

Den norske IT-bedriften Mobile Media er en av de norske bedriftene som har lagt deler av produksjonen sin til Sri Lanka. Selskapet forsker på mobile internettløsninger og kommersialiseringen av dem. Det startet i 1993 og har i dag 280 ansatte. Svært mange jobber ikke i Norge lenger. Deler av produksjonen ble skilt ut for en tid tilbake og lagt til Romania. Der arbeider 100 rumenere - på rumenske lønninger - med dataproduksjon for det norske selskapet.

- Vi fikk tidlig høre at vi ikke kunne satse på nok arbeidskraft i Norge og vi så oss om etter arbeidskraft andre steder, sier direktør Erik Sneve i Mobile Media. Han fikk høre om forholdene på Sri Lanka og orienterte seg dit. Første november åpnet de en avdeling i hovedstaden Colombo med 50 ansatte.

- Vi fikk tak i kandidater vi bare kunne drømme om her hjemme, sier en fornøyd mann. Hans erfaringer fra Sri Lanka er til nå svært positive. - Folk elsker å jobbe, lokalene er flotte og sikkerheten rundt området på topp. Engelsk- og realfagkunnskapene er gode.

- I tillegg betaler vi en timelønn på rundt 60 kroner for en IT-ekspert som i Norge koster 1200 kroner.

MARCUS DATA

Marcus Data er et annet norsk selskap som har etablert seg på Sri Lanka. De utvikler nettløsninger for administrative systemer og har hatt et stort behov for arbeidskraft. Selskapet prøvde seg først i India, der de konkurrerte med giganter som IBM og Oracle om arbeidskraften.

Saken fortsetter under annonsen

- Det var vanskelig å konkurrere med dem, sier direktør Finn Worm Pedersen. Derfor dro de til Sri Lanka der de etablerte et samarbeid med et lankesisk utviklingsselskap. Fra en start med en person, teller de nå 40 i Colombo. - Vi regner med å øke staben raskt. Vi er klar over at det er konflikt på øya, men vi føler den ikke selv på kroppen, sier direktøren.

MISTER ARBEID

Worm Pedersen sier de ansatte i Norge først var skeptiske til at selskapet flyttet produksjonen ut av landet. Selskapet har i dag nemlig flere ansatte i utlandet enn i Norge. - Men nå ser de at det var nødvendig og at veksten ute også fører til vekst hjemme, sier han.