Fortsetter - trass kritikk

Publisert: 4. juli 2002 kl 11.57
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Hovseterhjemmet er det første sykehjemmet i Oslo som er konkurranseutsatt, og således har det vært stor interesse rundt driften av hjemmet i privat regi. Rapporten som nå legges frem, er en kvalitetsrevisjon gjort av Oslo kommune etter ett års drift.

Hovedkonklusjonen er at driften på flere områder ikke følger opp de avtalene som det private selskapet har inngått med Røa bydel. Mangelfull registrering av ulykker, mangelfull opplæring av ansatte, manglende samsvar mellom turnuslister og ansatte på jobb, samt manglende planer for den enkelte beboer er blant de tingene som kritiseres.

Røa bydel har nå gitt leverandøren en frist til å få gjennomført tiltakene.

- Blir ikke dette gjort, må bydelsadministrasjonen vurdere forholdet til de private driverne, sier bydelsdirektør Geir Christiansen.
ORKLA-EID
Det svenske milliardkonsernet Carema vant anbudskonkurransen om driften av Hovseterhjemmet i inntil fem år og startet i oktober 2000. Carema, som har Orkla som sin hovedaksjonær, har bygd seg opp gjennom oppdrag for svenske kommuner og svensk helsevesen. Gjennom datterselskapet NOR (Norsk omsorg og rehabilitering) har det vunnet to av tre kontrakter om konkurranseutsetting av sykehjem i Oslo, og har som mål å bli ledende på det norske markedet.
IKKE EVALUERT
KOMMUNAL DRIFT
Oslo kommune har bestemt at samtlige kommunale sykehjem skal vurderes konkurranseutsatt i løpet av dette året. Det svært interessante spørsmålet blir således om konkurranseutsettingen av det første sykehjemmet har vært vellykket eller om kritikken som reises innebærer at de 184 beboerne på Hovseterhjemmet har fått det verre enn de hadde.

- Det er det dessverre umulig å si noe om. Det har nemlig aldri tidligere vært gjennomført noen lignende gjennomgang og vurdering av driften ved Oslo-sykehjemmene, sier bydelsdirektør Geir Christiansen.

- Vi vet for eksempel ikke om det før var noen stillingsinstrukser eller planer for beboerne, eller om hvordan registrering av ulykker ble foretatt, legger han til og understreker at forholdene som avdekkes uansett er bekymringsfulle.
ENORM PERSONELLMANGEL
Så vel ledelsen som de ansatte sier seg likevel fornøyd med de private driverne. Det ledelsen ved sykehjemmet ser som det største problem er den enorme mangelen på kvalifisert personell.

Da Carema tok over driften sto 55 stillinger ubesatte. Noen hadde sagt opp som følge av at de private tok over, størsteparten av stillingene hadde stått tomme lenge. Det er først og fremst hjelpepleiere det er mangel på.

Saken fortsetter under annonsen

I rapporten påpekes det at det private selskapet gjør en aktiv innsats for å rekruttere personale og at de ikke gir inntrykk av å spare penger på ikke å ansette folk.
TAPER PENGER
Carema har foreløpig gått med tap på driften av det norske sykehjemmet. Det bekrefter administrerende direktør Peter Weiderman i Carema overfor Økonomisk Rapport. Fordi tallene for år 2001 ikke er offentliggjort, vil han ikke si hvor stort tapet er. Men de to månedene på fjorårets regnskap viste tap, og situasjonen er ikke endret.

- Nå må dere i tillegg tåle til dels hard kritikk for driften. Vil dere likevel fortsette driften i Norge?

- Ja, jeg ser dette som startproblemer. Vi er selvfølgelig svært lei oss for at vi ikke har fått gjennomført alt vi har lovet. Men fordi det norske markedet er nytt i denne sammenheng må vi tillate oss å gjøre noen feil. Vi er kommet et godt stykke lenger i Sverige, og det satser vi på å få til i Norge også. Det er fortsatt et interessant marked.

- Det er et rent kommersielt selskap. Regner dere med å tjene penger på Oslo kommune?

Ja, det er jo klart, sier han, ellers hadde vi ikke vært her.