Fortsetter å kutte kostnader

Publisert: 3. desember 2009 kl 08.37
Oppdatert: 4. desember 2009 kl 08.00

Hydro er sterkt rammet av den globale økonomiske nedgangen. Lav etterspørsel etter aluminium og aluminiumsprodukter sammen med en høy kronekurs har ført konsernet i store problemer. Etter flere runder med kostnadskutt varslet Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg under selskapets kapitalmarkedsdag onsdag at enda sterkere tiltak må til.

- Hydro reagerte raskt på den pågående krisen ved å iverksette en rekke solide og effektive tiltak som har styrket vår posisjon betraktelig. Nå er imidlertid enda sterkere virkemidler påkrevd, sier Brandtzæg.

Budskapet ble godt tatt imot av markedet, som sendte Hydro-aksjen opp 1,87 prosent i løpet av dagen.

Kuttprogram

Hydro-sjefen lanserer blant annet et program for å redusere driftskostnadene med 100 dollar per tonn primæraluminium i 2012 sammenlignet med 2009-nivå. 90 prosent av forbedringen er ventet realisert innen utgangen av 2011.

Konsernet har allerede kuttet 4.500 stillinger, der 1.300 av dem er i Norge. Ytterligere bemanningskutt kan bli resultatet, men Hydro-sjefen ville ikke si noe konkret om det onsdag.

Neste år er investeringene ventet å bli på 5,3 milliarder kroner, nesten en halvering fra investeringene i år på 10,2 milliarder kroner. Hydro har også kvittet seg med sitt spanske valseverk i Inasa, en transaksjon som vil påføre selskapet et tap på 200 millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Lys i tunnelen

Til tross for de dystre økonomiske tidene er Hydros konsernsjef optimist når det gjelder de langsiktige utsiktene for metallprodusenten.

- Aluminium vil spille en stadig viktigere rolle i en verden med begrenset tilgang på energi. Hydros teknologiske fortrinn og ledende metallurgiske kompetanse gir oss en solid plattform til å kunne dra nytte av lovende vekstmuligheter både oppstrøms og nedstrøms, sier Brandtzæg.

Han mener at aluminium som et lett og uendelig resirkulerbart metall blir sett som en viktig del av løsningen på globale klimautfordringer. Hydro tror at forbruket av halvfabrikata i aluminium i snitt er ventet å øke med 6,5 prosent i året over de neste ti årene, anført av transport- og byggesektoren. (©NTB)