Forsvarets innkjøpsprinsipper

Publisert: 11. november 2003 kl 09.16
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Forsvaret har i prinsippet to typer innkjøp. Det ene er investeringer, det vil si utstyr som skal vare lenge, som fly, biler og feltsykehus. Det andre er forbruksmateriell, som uniformer, mat og bensin.

Alminnelige konkurranseregler gjelder innkjøp av materiell som ikke er militært, men Forsvaret skal følge intensjonene i Lov om offentlige anskaffelser også der loven ikke gjelder. Alt som blir kjøpt inn for å kunne brukes på en krigsskueplass er militært.

Forsvaret kjøper ofte en prototyp med opsjon på videre kjøp til avtalte betingelser. De nye MTB-ene i Skjold-klassen er en slik kategori. Andre ganger er det full anbudsrunde ved videre anskaffelser. Ikke sjelden er en bedrift alene om å ha det produktet Forsvaret etterspør. Da vil en egen revisjonsenhet revidere bedriften og stille harde krav til bedriftens kostnader og fortjenestemargin. FLO foretar en markedsanalyse i forkant av innkjøp for å se hvem som har mulighet til å levere. Deretter sender de aktuelle bedrifter en forespørsel om leveranse. På grunnlag av svarene danner FLO seg et bilde av hvem som er kvalifisert, og ber dem om tilbud, eventuelt inviteres de til å være med i samarbeidsforumet TISAM (se nedenfor under Kontaktfora).

Ved store anskaffelser opprettes det ofte et styre for prosjektet, der FLO er med i styret.

LEVETID

20 - 30 år er typisk levetid for militært investeringsmateriell. Da er det gjerne en stor oppgradering midtveis. Svært mye av Forsvarets utstyr blir tradisjonelt utviklet av militæret, eller er av eksklusiv militær teknologi, men mer og mer av anskaffelsene er av kommersiell teknologi. Det får som resultat at utstyret må byttes ut oftere. Et vanlig mønster vil være at kommersiell teknologi ligger på bunnen, og så utvikler Forsvaret toppapplikasjonene selv.

Forsvaret bokfører innkjøpene etter kontantprinsippet. Derfor er styring av prosjektporteføljer høyt prioritert, slik at man får kanalisert midler fra «forsinkede» prosjekter til andre formål i et budsjettår.

Saken fortsetter under annonsen

UGJENNOMTRENGELIG

Alt er ikke fryd og gammen. Direktør Odd Einar Lysne i NADS (Norwegian Association of Defence Suppliers) mener at Forsvaret har hatt en sementert struktur som ikke ivaretar alles interesser. Lyspunktet er at han har fått signaler om at forholdet til industrien skal nullstilles. Lysne hevdet på Forsvarsutstillingen i september at anskaffelsesprosessene til Forsvaret er vanskelig gjennomtrengelige og ofte personavhengige. Han mener at svakheten med Forsvarets nye organisasjon er at den ikke lenger har god nok evne til fremdrift i tidlige faser av et prosjekt, og det taper små og mellomstore bedrifter på.


Andre kontaktfora

  • TISAM (tidlig samarbeid) er en samarbeidsform der Forsvaret og industrien går sammen på et tidlig stadium av et prosjekt for å kunne få en felles forståelse for spesifikasjoner, teknologi m.v. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er også med her.
  • Nasjonal kontaktgruppe for industrielt samarbeid.
  • Det finnes en spesiell «kontaktkonferanse» mellom Forsvaret og næringslivet i Nord-Norge, som arrangeres årlig.
  • NFL (Norske Forsvarsleveranser) og NADS (Norwegian Association of Defence Suppliers) organiserer leverandører til Forsvaret. Hovedarbeidsformen er kontaktmøter med myndighetene og konferanser der myndigheter, Forsvaret og/eller utenlandske bedrifter med gjenkjøpsforpliktelser overfor Norge deltar sammen med norske industriledere. Viktigst er NFLs årlige INFO-ERFA konferanse.