Forsvaret: Her sitter innkjøpsmakten

Publisert: 11. november 2003 kl 09.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Forsvarsdepartementet tar seg av de store linjene i samarbeid med Forsvarssjefen, mens FLO, som har kunnskapen om hva som finnes på markedet, anbefaler hvem som skal få levere.

Forsvarets overkommando ble lagt ned i august, mens Forsvarsdepartementet fikk cirka 100 militære stillinger. Departementet har to nøkkelavdelinger for planlegging og styring av materialanskaffelsene. Avdelingen for Forsvarspolitikk og Langtidsplanlegging (avdeling IV) driver langsiktig policyutvikling. Den følger alle utviklingstrekk av betydning for Forsvaret, og legger sammen med Forsvarssjefen fagmilitære premisser for hva som skal anskaffes, som for eksempel at Luftforsvaret bør få nye jagerfly i 2008 - 2009. Her skjer det en vekselvirkning mellom overordnede (politiske) avgjørelser og fagmilitære hensyn.

MELLOMLANGE PLANER

Mens avdeling IV tar seg av de største linjene, som også omfatter teknologiutvikling og de store konseptene, er Avdeling for Økonomi og Styring (avdeling V) nærmere anskaffelsene. Den utarbeider fireårsplaner som Stortinget vedtar, og har dessuten den overordnede styringen av investeringene. I de største prosjektene blir også Finansdepartementet involvert. Store anskaffelser legges frem som regjeringsnotat der alle departementer som føler seg meningsberettiget har uttalt seg. Næringsdepartementet er ofte et slikt departement. Alle anskaffelser over 500 millioner kroner skal godkjennes av Stortinget.

Forsvarsdepartementets ledelse sier til Økonomisk Rapport at de er interessert i innspill og i opplysninger om nye teknologiområder som kan utnyttes. Departementet bekrefter at det bør være naturlig for næringslivet å komme med innspille overfor disse to avdelingene. Men hvis du ønsker å promotere produkter på et område der FLO allerede er i gang med en utviklings- eller anskaffelsesprosess, er FLO rett sted å henvende seg.

MATERIELLDIREKTØREN

På stadiet før et prosjekt er gått til FLO, kan du også henvende deg til en tredje posisjon i Forsvarsdepartementet når det gjelder materialleveranser. Det er Materielldirektøren. Han koordinerer departementets virksomhet når det gjelder anskaffelser og har ansvaret for helheten. Han er kontaktpunkt overfor norsk og internasjonal industri, og han leder «Nasjonal kontaktgruppe for industrielt samarbeid», som også er et naturlig forum å henvende seg til hvis du som bedriftsleder vil gi innspill i forbindelse med investeringer. Vil du komme med nye teknologiområder som kan utnyttes, kan Materielldirektøren formidle dette til de rette fagmiljøene. Du kan også lete deg frem til disse fagmiljøene selv. Materielldirektøren har også overordnet ansvar for å representere Norge i nasjonale og internasjonale fora, og skal «markedsføre» norsk industri i utlandet. Norske produkter og teknologiområder markedsføres også gjennom internasjonale samarbeidsfora for myndighetene, som i undergrupper av CNAD (Conference of National Armaments Directors), WEAG (Western European Armaments Group) og NORDAC (Nordic Armaments Cooperation).

Saken fortsetter under annonsen

KUNDESYSTEM

FLO sorterer direkte under Forsvarssjefen. Styrkeprodusentene (generalinspektørene for de fire våpengrenene - land, sjø, luft og heimevern), Forsvarets sanitet og informatikkavdelingen i Forsvarsstaben er FLOs kunder. De setter i gang prosjekter basert på de fireårsplanene Stortinget vedtar og utarbeider kravdokumenter til FLO, som har som oppgave å anskaffe materiellet. Det er FLO som har kontakten med industrien og forskningsmiljøer.

- Mitt oppdrag er å utvikle og anskaffe riktig materiell med lavest mulig levetidskostnad, sier Jacobsen.

Han forteller at reduksjon av tiden det tar å gjennomføre investeringer vil få høy prioritet fordi det gjør prosjektene billigere. Derfor skal organisasjonen gjøres så flat som mulig. Et viktig organ for styring av materiellinvesteringene, og som samler mange tråder, er Forsvarssjefens sjefsmøte. Her møter også FLOs administrerende direktør, Erik Hernes.

Hvis det går som Forsvaret ønsker, vil Stortinget vedta en justering av investeringsorganisasjonen med virkning fra 1. januar neste år. Den viktigste endringen blir at FLO deles inn i fire divisjoner. Materielldivisjonen blir den sentrale enheten. Den vil gjøre det som Investeringsavdelingen gjør i dag, pluss litt mer.

FORBRUKSMATERIELL

De største innkjøp som går utenom FLO Investering er rammeavtaler for forbruksmateriell og vedlikehold, som skal fremforhandles av FLO Drift, Prosjekt Etterforsyning, populært kalt Rammekontraktssenteret. Denne enheten inngår rammeavtaler til materiell som brukes av hele forsvaret, for eksempel uniformer, i motsetning til materiell som anskaffes til systemer. Store rammekontrakter blir lagt ut på kunngjøring. Årlig innkjøp er rundt 5 milliarder kroner, inklusiv en avtale med Forsvarsbygg på en drøy milliard. Forsvarsbygg er underleverandør til FLO. Prosjekt Etterforsyning er like ny som FLO Investering og er i ferd med å knytte til seg strategiske partnere, som også vil få som oppdrag å opprette betalingsløsninger, holde lagre og levere varene direkte til de enheter som skal bruke dem. Toget går nå!

Saken fortsetter under annonsen

Vedlikeholdsmateriell som skal gå direkte til systemer kjøpes i dag gjennom FLO Forsyning.

FFI

Forsvaret gir forsknings- og utviklingskontrakter. Vi har tidligere nevnt NOBLE i den forbindelse, men det er i hovedsak FLO som gir slike kontrakter. Også FFI (Forsvarets forskningsinstitutt) sitter med oversikt over Forsvarets behov for FoU. Instituttet er samtidig rådgiver for FLO når det gjelder kjøp av FoU fra norsk industri. Det er derfor naturlig også å henvende seg til FFI i denne sammenheng. Instituttet er involvert i alle faser av Forsvarets anskaffelser, helt fra vurdering av trusselbilder og forsvarsstruktur til konsepter for nye systemer og konkrete anskaffelser. Hvis du ønsker å snakke om muligheten til samarbeid med Forsvaret eller FFI, kan du kontakte en av FFIs fagavdelinger direkte, eller Gruppe for næringsstrategi, som ledes av avdelingssjef Henry Kjell Johansen. Her vil du også bli forklart hvilken fremgangsmåte du bør følge. Du kan også skrive til FFI uten spesifikk mottaker. Da går henvendelsen til direktøren, som formidler den videre.

Bli ikke forvirret over de mange mulighetene. De betyr bare at det er flere relevante veier inn til Forsvaret, men husk at FFI også forsker og utvikler for Forsvaret, slik at de også er konkurrenter til industrien.