Først ute på dypt vann

Publisert: 8. mars 2008 kl 10.09
Oppdatert: 9. august 2008 kl 17.03

- Vi holder på med ansettelser, vi skal ha fire nye, forklarer administrerende direktør Per Haugsøen. Han er på jakt etter ingeniører med erfaring fra offshore og prosjektlederkompetanse.

- Det tar tid å finne flinke folk og vi har ikke råd til feilansettelser, sier han.

- Og så skjer det fryktelig mye på vindfronten for tiden.

OWEC Tower ligger godt an i konkurransen om å fange vinden over dype hav. Selskapet designer fundamenter for offshore vindkraftanlegg. Fundamentene kalles Jackets og ruver 70 meter over havoverflaten.

- Jackets er bunnfaste pæler, med tre bein, som armer gjennom en jakke, Jackets, ikke sant, forklarer Haugsøen.

Oppå fundamentet, eller understellet, kommer tårn og turbinen.

Men viktigst av alt. Fundamentene til OWEC Tower kan stå på dypt vann, ned til 80 meter. Bergensselskapet er det eneste i verden som kan fundamentere vindmøller på så store dyp. De fleste offshore vindmøllene i dag står på grunt vann, rundt 15 meter.

Saken fortsetter under annonsen

Visjon. - Se, her!

Haugsøen drar fram et kart over sørlige Nordsjøen.

- Bortsett fra norskerenna her, så er det nesten ikke dypere enn 50 meter noe sted fra Ekofisk og ned til Danmark, Tyskland, Nederland, eller østover til Sverige eller bort til England i vest. Alle veier.

Et kjempebasseng med god plass til vindmøller og et kjempepotensial for fundamentene fra OWEC Tower. Tradisjonelt står offshoremøller på bare en pæle. Det blir problematisk på dypere vann.

Haugsøen har en visjon.

Med en penn tegner han en firkant mellom Ekofisk og Valhallfeltet. På dette arealet ønsker han seg en vindpark. Fra denne vindparken kan det gå kabler til flere land, inn til Norge omtrent ved Lista, til Nederland og England. I tillegg kan det gå kabler nordover for elektrifisering av norsk sokkel.

- Potensialet for offshore vindkraft er svimlende, sier Haugsøen.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeplattformene kan brukes som base for vedlikehold og operasjon av vindmølleparker.

Owec Tower er oppdaget av solcellekongen og REC-gründer Alf Bjørseth. Vinden blåser bokstavelig talt OWEC Towers vei nå, sju år etter at Haugsøen og medgründer Gunnar Foss hoppet av fra oljebransjen og Veritas og startet for seg selv.

Les mer i papirutgaven.