Forskningspakke vedtatt

Publisert: 15. april 2008 kl 16.02
Oppdatert: 16. april 2008 kl 09.37

Eurostars skal bli et gjennomsiktig og tilnærmet byråkratifritt forskningsprogram for småbedriftene i EU og andre land som er tilsluttet EUs 7. rammeprogram for forskning. Finansieringen kommer fra 7. rammeprogram og deltakerlandene.

Etter at Europaparlamentet nå har gitt grønt lys for det kompromisset Parlamentet og Rådet kom til tidligere i vår, er det ventet at EUs forskningsministre gjør endelig vedtak på sitt neste møte helt i slutten av mai.


Parlamentets industrikomité hadde en del innvendinger i forbindelse med det opprinnelige forslaget i fjor høst. De fleste av disse har de fått igjennom. Saksordfører i Parlamentet, Paul Rübig (EPP-ED, AT), mener kompromisset vil gjøre Eurostars til et utstillingsvindu for forskning og utvikling i småbedrifter i EU.


Eurostars henvender seg til små enkeltvirksomheter eller flere virksomheter sammen, samt forskningsinstitusjoner og universitet. Dessuten større selskap sammen med en eller flere småbedrifter.

Det er ingen begrensninger på hva det kan forskes på, men forslagene skal behandles av et ekspertutvalg. Prosjektene skal følges opp på en ikke-byråkratisk måte for å hindre unødvendige byrder på småbedriftene.

Saken fortsetter under annonsen
De landene som deltar i Eurostars er Østerrike, Belgia, Kypros, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Irland, Italia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovenia, Slovakia, Spania, Sverige, Storbritannia, samt Island, Israel, Norge, Sveits og Tyrkia.