For god for moteverdenen

Publisert: 23. juli 2002 kl 10.09
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Randi Bakken har skapt sin egen designermote, bygd på et tusenårig mønster, en vevteknikk kalt skillbragd. Av det lager hun kjoleliv og vester, jakker, vesker og frakker - både til kvinner og menn. Den trønderske «Tusenårsdrakta» lages også til barn. Og med sin egen design har hun og hennes seks ansatte i selskapet Randisign gjort seg bemerket både i Norge og i utlandet.
MOTESHOW I ØRKENEN
En vårdag i 1999 ringte sekretæren til prinsen av Abu Dabi Trondheims-designeren til hennes mobiltelefon. Sekretæren hadde tidligere sett noe av hennes kolleksjon i Norge og fortalt om henne til prinsen. Prinsen ville at Randi Bakken skulle komme til De Forente Arabiske Emiratene for å holde et moteshow. Anledningen var en polokamp mellom Norge og Emiratene. 14 dager senere reiste hun sammen med nærmere 50 plagg til 40 graders varme.

En arabisk juvelerhandler ble fascinert av den særnorske designen og mønsteret på klærne som modellene bar på catwalken ute i den arabiske ørkenen. Han inviterte Randi Bakken til å lage klærne til sitt eget smykkeshow samme høst. Invitasjonen kom i posten. Det samme gjorde målene til supermodell Claudia Schiffer som skulle bære klærne og smykkene. Nok en gang ble nærmere 50 sydd. En drøy uke før smykkeshowet kom kontrabeskjeden fra Dubai: Plaggene tok for mye oppmerksomhet fra smykkene.

Da avlysningen fra Dubai kom, var Randi Bakken og hennes firma Randisign allerede i gang med å tegne et Norge i blått, svart og grønt for å kle opp 130 frontfigurer til den norske paviljongen under Expo 2000 i Hannover.

I år 2000 skulle Randi Bakken presentere sine klær i forestillingen Rosens Navn ved Trøndelag Teater. To uker før forestillingen, fikk Bakken en telefon fra politiet. Det hadde vært en brann i industrilokalet, og alle kostymene var ødelagt. Også denne gangen rakk Bakken og hennes team å sy om og rense kostymene slik at forestillingen gikk som planlagt.

Det skal mer enn en brann eller en avbestilling til for å stoppe den trønderske designdama. Til tusenårsjubileet i Trondheim i 1997 var Bakken medansvarlig for den historiske prosesjonen og de 1000 plaggene som skulle skildre kleshistorien. Hun har også sydd en bispekappe til biskopen i Nidaros. Denne måneden kler hun opp nærmere 30 personer som står på den norske standen på Landbruksmessa Grüne Woche i Berlin. Også landbruksminister Lars Sponheim har fått sitt antrekk skreddersydd fra den trønderske tekstildesigneren.
LØNNSOMT HÅNDVERK
Med tusenårig åklemønster utfordrer Randi Bakken de etablerte motehusene. At det går an å starte opp en nisjenæring med gammelt håndverk, er hun et bevis for.

Gründeren eier selv 68 prosent av selskapet som har gått med overskudd de siste årene. I fjor omsatte hun for 2,5 millioner kroner. Potensialet er stort: Innen 2005 mener Randi Bakken at det er realistisk å øke sin omsetning til mellom 8/10 millioner kroner. Allerede nå planlegger hun en snarlig lansering av salg av barneklær, puter og tepper via sine nylanserte sider www.randisign.no på Internett. I sine industrilokaler i Trondheim, åpner hun også dørene for direktesalg til publikum.

I Trondheim har Randi Bakken seks ansatte. I Brumunddal kjøper hun sytjenester ved en lokal systue. Vevstoffene kjøper hun hos Røros-tweed. Designeren snakker varmt om særpreg, røtter og tilhørighet. - Folk er opptatt av historien bak plagget. Jeg er opptatt av tradisjoner og vil at vi skal ta vare på gamle håndverksteknikker før de dør ut.
POCOLINO OG ODLO
Veien frem til å bli en anerkjent tekstildesigner har vært lang og hard. Det har de siste ti årene vært flere runder med potensielle investorer, Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond og ikke minst banken.

Saken fortsetter under annonsen

Bakken har bygd opp en barneavdeling i et varehus i Trondheim, bygd opp BikBoks barnemerke Pocolino og Swix sportskolleksjon på 80-tallet. Da 90-tallet nærmet seg, etablerte hun firmaet Randisign og jobbet som frilansdesigner og konsulent. I 1996 fikk hun egne lokaler. Oppdragene strømmet på.

- Jeg skal administrere, markedsføre, designe, tenke nyutvikling og stå for salg. Hverdagen er «ut og fange penger» for en gründer. Det er mange som tror at en designer kun designer klær. Det er bare en flik av sannheten - dessverre, sier Randi Bakken.