Flyselskapenes bonuslabyrint

Publisert: 29. juli 2002 kl 13.36
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

SAS og Braathens begrunner hemmeligheten med «konkurransemessige hensyn». Braathens går lengst i åpenhet. Informasjonsdirektør Frode Geitvik hevder at utnyttelsesgraden er langt over 50 prosent.

- Det er ikke slik at det er kundene dere vil gjemme dere for når dere ikke vil opplyse i hvilken grad kundene brenner poengene sine? Hadde utnyttelsen vært høy, ville det jo vært et salgsargument for selskapet.

- Det kan du si, men systemet er vellykket. Vi har gode konkurransemessige grunner for ikke å gå ut med utnyttelsesgraden, svarer Geitvik.

Han sier at bonusordningene er blitt så viktige at de styrer folks valg av flyselskap. Det gjelder særlig forretningskundene.

- Bonusreiser er det eneste skattefrie godet nordmenn har igjen, sier informasjonsdirektøren.
FELLENE
Fellene er mange for deg som ikke er en trenet bruker av flyselskapenes bonussystem. Hvis du i tillegg har barn i skolealder, slik at du må følge den store flokkens datoer for feriereise, bør du ha revisorenes planleggingsevne.

Skal du reise til populære steder til populære tidspunkter, oppdager du en ny felle som informasjonen fra flyselskapene sier lite om. Opptatte bonusseter. De fleste nordlendinger, trøndere og vestlendinger har allerede oppdaget at det er best å bestille bonusreisen ett år i forveien hvis man skal hjem til mamma i julen eller påsken. Etter hvert som flere og flere innser dette, vil også ett år bli for kort tid. Men tro ikke at du kan bestille reisen før du har tjent opp poengene. Det nytter ikke å bestille ett år i forveien og si at du kommer til å tjene opp poengene før reisetidspunktet. Poengene må være på plass når du bestiller.

Flyselskapene vil nok sørge for at det også i fremtiden vil være like vanskelig å bonusreise på utfartsdager som det ifølge Bibelen er for en rik mann å komme til himmelen. Det vil være dårlig forretning å sette av mange gratisseter på fly som «alle» vil reise med, og hvor selv de som har nok bonuspoeng er villige til å betale for å komme med. Hvis du kan justere avreise en dag eller to, vil det kunne hjelpe.
NÅLØYER
Mai er også en vanskelig måned for bonusreiser. Særlig hvis du skal til populære byer som New York, Barcelona, Roma, Nice, London og Praha. Folk utnytter de mange fridagene i mai til kortferier. Og da blir det for få bonusseter stående og vente. Så her er det lite rom for å reise etter innskytelse. SAS fastslår at juli også er vanskelig. Særlig de datoene da fellesferien begynner og slutter. Men, sier SAS, utover de vanskeligste dagene, vil det være alternativer hos andre selskaper i alliansen hvis SAS-maskinen er full. Ulempen vil være at turer fra Oslo er mer kronglete, med omveier og mellomlandinger, hvis man ikke reiser med SAS. Flyselskapet poengterer at bonusreiser på turistklasse og på businessklasse har hver sine kvoter. Det er alltid lettere å få plass på businessklasse. Men det koster dobbelt så mange poeng.

Saken fortsetter under annonsen

Braathens bekrefter det trange nåløyet på de store utfartsdagene. Selskapet tilføyer at du bør bestille bonusplass mellom seks og 12 måneder i forveien hvis du skal til Florida, som er et svært populært reisemål. Spaniareiser om sommeren har også et trangt nåløye. Det kan også være trengsel til USAs vestkyst. I tillegg til de populære byene som er nevnt ovenfor, står Budapest på Braathens liste.

Selskapet bedyrer at det ikke er så vanlig med stengte hotellrom for bonusovernattinger. Er det fullt på et hotell, finnes det som regel alternative hoteller. Det største problemet er antakelig at det ikke er noen samarbeidshotell der du vil overnatte.

Vi testet kapasitetstaket for bonusreiser ved å spørre flyselskapene hvilke destinasjoner som allerede var fulle når det gjelder bonusreiser på to tilfeldig valgte datoer, 20. april og 21. mai. Svarene, som du ser i tabellen nedenfor, viser at det kan være for sent å bestille bonusreise selv tre og åtte uker før avreise - enda det er utenfor de store utfartsdagene. Vi testet også informasjonsservicen deres ved å sende detaljspørsmål om bonusordningen på e-post. SAS svarte etter fem minutter. Braathens brukte heller ikke lang tid. Så på det området gir vi flyselskapene skryt.