Flere tror på dårligere tider

Publisert: 11. september 2008 kl 09.11
Oppdatert: 11. september 2008 kl 10.40
- De gode tidene er definitivt over i norsk økonomi. Vi skal inn i en periode med svakere vekst, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir Bank til NTB.
Hun forklarer nedgangen på Oslo Børs med usikkerhet for utsiktene til verdensøkonomien. Vi har ennå ikke oversikt over tapene i banksektoren, og i mellomtiden virker usikkerheten som en lammende faktor. Alle venter på at tapene skal avklares slik at vi igjen vet hvem som er til å stole på.
Det rammer også norske bedrifter, og Ola og Kari.

Rekordstor pessimisme

Norges Bank spør fire ganger i året bedriftsledere, økonomer og folk flest om hva de venter seg av økonomisk utvikling de neste tolv månedene.
Pessimismen blant bedriftslederne har aldri vært større siden målingene startet i 2002, viser de ferske tallene som ble lagt fram onsdag.
Lønnsomhetsindeksen, som måler troen på forventet inntjening, sank med 4,3 poeng til 10,2 poeng fra årets andre kvartal til årets tredje kvartal, ifølge TNS Gallup som gjennomfører målingene.

Saken fortsetter under annonsen

Mindre å rutte med

Sjeføkonom Elisabeth Holvik deler næringslivsledernes syn på fremtiden.
- Bedriftene har fått høyere kostnader. Samtidig vil de møte svakere etterspørsel fordi husholdningene har fått mindre å rutte med som følge av renteøkninger, stigende inflasjon og økte boligkostnader. Alt dette gjør at vi skal inn i en periode med litt dårligere tider, sier Holvik.
Trøsten er at svakere vekst på sikt vil gi lavere inflasjon, som igjen kan dempe rentene.
- Vi ser i hvert fall for oss at det vil vare minst et års tid før det snur, sier Holvik.

Færre ansatte

Bedriftene har allerede fått merke at det blir trangere, viser Norges Banks undersøkelse:
Andelen ledere i næringslivet som sier at virksomheten gikk dårligere det siste året steg fra 20,8 prosent i årets andre kvartal til 30,4 prosent i årets tredje kvartal.
De fleste tror det skal bli enda vanskeligere. For andelen ledere som tror de vil ha færre ansatte om tolv måneder er økt fra 11,7 prosent til 18,8 prosent i løpet av det siste kvartalet. Samtidig sier 26,3 prosent at de vil ha flere ansatte om ett år, mot 41 prosent som sa det samme for bare tre måneder siden.
- Det er fortsatt rekordlav ledighet i Norge. Vi ser at det kommer til å bli vanskeligere å skaffe seg jobb, men noen rekordhøy ledighet tror jeg ikke på, sier Holvik til NTB.

Oljesmøring

Sjeføkonomen i Glitnir peker på at enkelte bransjer fortsatt er i vekst, ikke minst gjelder det olje- og energisektoren.
- Her blir det flere nye jobber. I tillegg er det jo en viss naturlig avgang som vil bli erstattet. Norge er i en særstilling i verden fordi vi produserer energi - som jo er en vare det er stor etterspørsel etter. Derfor blir også nedturen mindre vond for oss enn i mange andre land, sier Holvik.

Lånte penger

Saken fortsetter under annonsen

Hun forklarer noe av grunnen til fallet i markedene med investeringer som er gjort med lånte penger.
- Vi pleier å si at skal du låne for å investere, så må du tåle å tape alt. Men ikke alle har levd etter denne regelen de siste årene. Vi har hatt en periode bak oss med altfor lavt rentenivå og en forventning om fortsatt lave renter, kombinert med en tro på høy avkastning. Det var en farlig miks, sier Holvik
Hennes klare råd til småsparere er enkelt:
- Nå er tiden inne for å være forsiktig. Overlat jakten på gode investeringer i disse turbulente tider til de profesjonelle. Sett pengene på en god sparekonto. Da har du høy risikofri avkastning.

(©NTB)