Flere stemte nei

Publisert: 9. juni 2009 kl 09.49
Oppdatert: 10. juni 2009 kl 08.52

I går var generalforsamlingen næringsminister Sylvia Brustad har ventet på. Men hovedaktørene i den såkalte Aker-striden uteble. Hverken Kjell Inge Røkke eller næringsministeren var til stede. Det var derimot flere mindre aksjonærer, blant dem flere profesjonelle investorer, norske og utenlandske fond og flere av dem benyttet anledningen til å si hva de mente om Kjell Inge Røkkes salg av fem selskaper fra Aker Holding til Aker Solutions tidligere i vår.

Fondene samlet seg i en overraskende og sterk protest mot de omstridte transaksjonene.

  • Prosessen har ikke vært god nok.
  • Aksjonærene har ikke blitt behandlet likt
  • Prisen er for høy
  • Styret manglet uavhengighet

Slik lød den felles protesten fra Nordea Fondene, Hermes Investment Management, Alfred Berg Kapitalforvaltning, Det amerikanske fondet Odd Westbury og Aksjonærforeningens leder John Petter Tollefsen.

- Det er to ting vi vil signalisere: Prosessen har ikke vært god og prisen har vært for høy, sier administrerende direktør Anders Haugan i Nordea Fondene til Aftenposten.

- Etter mitt skjønn er det Aker systemets tilretteleggelse av transaksjonene som er gal i forhold til omverdenen, sier styreleder i Arild Orgland i Alfred Berg til Dagens Næringsliv.

Men selv om flere av de små stemte nei i går var utfallet gitt, ettersom staten på forhånd hadde varslet at de stemte ja til Røkke-transaksjonene som de siden påske har kritisert kraftig.

Saken fortsetter under annonsen