Flere kvinner i styrer og ledelse

Publisert: 25. juni 2002 kl 11.37
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Før forslaget om lovpålagt kvotering av kvinner til norske styrer ble vedtatt av regjeringen, hadde kun en tredjedel av Norges 250 største bedrifter klart å finne frem til flere kompetente kvinner til sitt styre på egen hånd. Økningen på halvannen prosent fra i fjor, er kanskje ikke så mye å skryte av.

Samtidig viser årets kartlegging av Norges 250 største bedrifter at antallet bedrifter med kvinner både i ledelse og styrer øker betydelig fra i fjor. I 2001 hadde i alt 25 prosent av de 250 største bedriftene flere kvinner både i styret og ledelsen, i alt 60 bedrifter. I 2002 er andelen bedrifter økt til 33,5 prosent, totalt 77 bedrifter. 80 prosent av de store bedriftene har nå enten kvinner i styret eller ledelsen.

FÆRRE KVINNEFRIE

De ferske tallene ble presentert under konferansen Ledelse Likestilling Mangfold. Rådet for Ledelse Likestilling Mangfold delte i år ut priser til Phillips Petroleum, Lindex AS og COOP Økonom for deres ekstraordinære satsning på kvinner med høy kompetanse.

Alle selskapene har oppnådd gode resultater i bruk av kvinners kompetanse, og de har funnet ut at fokus på mangfold er en lønnsom forretningsidé. NRK, som har 40 prosent kvinner i sin ledergruppe, fikk sammen med Storebrand, som har 22 prosent kvinner i sitt styre, hederlig omtale etter årets kartlegging.

Kartleggingen av kvinnerepresentasjonen i ledelse og styrer viser at det blir stadig færre kvinnefrie ledergrupper og bedriftsstyrer her i landet. I 2001 var omtrent halvparten av bedriftene uten kvinner i styrer og ledelse. I 2002 er andelen sunket til 38 prosent. 44 av Norges største bedrifter har ikke en eneste kvinne i sitt styre eller i ledelsen. Blant disse bedriftene finnes blant annet ABB, Aker RGI, Accenture, Bergesen DY og Møllergruppen. Kværner, som i fjor verken hadde kvinner i ledelsen eller i styret, har i løpet av det siste året fått inn ei kvinne i ledergruppen.

- MÅ OPPDRAS

Saken fortsetter under annonsen

Høyesterettsadvokat Else Bugge Fougner, som sitter i rådet til Ledelse Likestilling og Mangfold, er tilfreds med at så mange bedrifter har rekruttert kvinner til toppen siste året. Men hun peker samtidig på den todeling som nå skjer mellom bedrifter som satser på kvinner, og dem som ikke gjør det.

- Dersom den utviklingen vi har registrert det siste året fortsetter til 2003 vil vi se et økende skille mellom de bedrifter som har rekruttert kvinner både til ledelse og styrer, og de bedriftene som ikke har gjort en tilsvarende parallell satsing, sier Marit Hoel som er leder av Ledelse Likestilling og Mangfold.

Den forandringen som er registrert i Norge det siste året, er parallell med den utviklingen som ble registrert av Catalyst i de første årene da organisasjonen profilerte Fortune 500 selskapene i USA. Catalyst har i en årrekke publisert oversikter over kvinners posisjoner i de 500 største selskapene i USA.

- Økningen av kvinnerepresentasjon i styrene og i ledergruppene i de amerikanske selskapene steg betraktelig de første årene etter at registreringen startet, sier Marit Hoel. I fjor var kun 13 prosent av Fortune 500-selskapene styrer kvinnefrie. Økningen av kvinnerepresentasjon er størst i de selskapene som plasserer seg øverst på Fortune-listen.

- Trenger vi å oppdra norske bedrifter?

- Ingenting går av seg selv. Det er lite som tyder på at denne utviklingen går raskt. Det er nok lettere å bygge en ny fabrikk enn å endre en lederkultur, sier Marit Hoel.


Saken fortsetter under annonsen

Styre- og leder-kvinner i verden:

*Kvinner har 279 styreposisjoner i Norges 250 største selskaper. 89 av disse posisjonene innehas av kvinner som er valgt inn som ansattes representant til styret. I året var det kvinner i 250 posisjoner.

*Kvinner har 231 av lederposisjonene i administrerende direktørs ledergruppe i Norges 250 største selskaper. I fjor var besatt kvinner 208 av posisjonene i ledergruppene.

*I USA har kvinner 12,5 prosent av lederstillingene i Fortune 500-selskapene. 87 prosent av selskapene hadde minst en kvinne i sitt styre.

*I Storbritannia har kvinner 9,6 prosent av styrevervene i FTSE 100-selskapene. Antall bedrifter som har over 10 prosent kvinner i styret har økt fra 23 til 32 prosent fra år 2000 til i fjor.