Flere banker lytter til Gjedrem

Publisert: 5. november 2008 kl 07.47
Oppdatert: 7. november 2008 kl 08.09
Skandiabanken og Statens Pensjonskasse kuttet rentene tirsdag, og med det har sju av Norges 20 største banker gjennomført rentekutt etter at Norges Bank onsdag i forrige uke senket styringsrenta til 4,75 prosent, melder VG Nett.
På tross av rentekuttet fra sentralbanksjefen, har pengemarkedsrentene steget, inntil tirsdag. Det er grunnen til at DnB NOR fremdeles nekter å senke rentene.
- Vi må se at pengemarkedsrenta snur og går ned igjen, før vi kan sette ned boliglånsrenta, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen.
Men landets største bank vil snart komme til å følge etter, for tirsdag falt pengemarkedsrentene. Og det er bare begynnelsen, ifølge ekspertene.
Saken fortsetter under annonsen

Lavere renter

- Markedet har en klar forventning om at pengemarkedsrenten skal betydelig ned, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til NTB.
Det er pengemarkedsrentene bankene forholder seg til når de låner penger av hverandre. Mange ulike faktorer virker inn på dette rentenivået, og rentepolitikken til Norges Bank er bare én av dem.
- Systemet fungerer slik at det er mulig å inngå avtale om en pengemarkedsrente som skal gjelde fra et tidspunkt noen måneder fram i tid. Nå har markedet en forventning om en pengemarkedsrente på 5,43 i midten av desember. Det er en dramatisk nedgang fra dagens nivå, sier Bruce.
Tirsdag ble den såkalte tremåneders Nibor-renta satt til 6,53 prosent, ned 31 basispunkter fra mandag, ifølge NA24. Også den internasjonale pengemarkedsrenta er i fall.
- Trolig er det en kombinasjon av nye, forventede rentekutt fra Norges Bank, regjeringens tiltakspakke til finansnæringen og troen på et mer normalt forhold i pengemarkedet som sørger for at pengemarkedsrentene skal ned, sier Bruce.

- Ikke over natta

Bruce regner med at Norges Bank kutter styringsrenta med ytterligere 0,25 prosentpoeng på rentemøtet senere i måneden, noe som vil bidra til et kraftig fall i pengemarkedsrentene.
- Men det skjer neppe over natta, trolig først i slutten av november eller i desember. Kanskje vi også må vente til over nyåret med å se store utslag, sier han.
Innholdet i regjeringens tiltakspakke for banknæringen ble før helgen sendt ut på høring av Norges Bank, med en svært knapp tidsfrist. Høringen ble avsluttet allerede tirsdag formiddag, fordi bankene så fort som mulig skal kunne benytte seg av bytteordningen til en verdi av 350 milliarder kroner.
Økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole sa søndag til NTB at tiltakspakka neppe vil sende pengemarkedsrentene i gulvet med det første.
- Markedet har allerede tatt høyde for virkningen av tiltakspakka. Den som tror at renta vil synke som en stein når obligasjonene har kommet bankene i hende, bør tro om igjen, sa Grytten til NTB.

- Skal ned

Grytten tror tiltakene og rentekuttene fra Norges Bank vil kunne bidra til noe lavere pengemarkedsrente, men advarer mot å forvente store og umiddelbare utslag.
- Tiltakspakka skapte den forventninger i markedet med en gang den ble lansert, sier Grytten.
I DnB NOR er man slett ikke sikker på at tiltakspakka vil føre til videre rentefall. Årsaken er at regjeringen ikke har knyttet prisen på statspapirer til styringsrenten fra Norges Bank.
- Renten som er signalisert fra Norges Bank på tiltakspakken, er pengemarkedsrenten pluss et påslag Norges Bank skal ha, så det bidrar i utgangspunktet ikke til lavere rente. Men det vil kunne endre pengetørken og bidra til at markedet igjen vil begynne å fungere, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR til VG Nett.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen