Flere arbeidsplasser med utenlandske eiere

Publisert: 27. april 2009 kl 08.04
Oppdatert: 27. april 2009 kl 10.50

Utenlandske eiere kjøper stort sett opp sunne bedrifter, og gjør dem bedre. Bedriftene ansetter flere og de blir mer produktive etter overtakelsen. I tillegg øker gjerne gjennomsnittslønningene, skriver ukebrevet Mandag Morgen.

Forskerne påviser at norske eiere kjøper bedrifter i krise. Produktivitet og sysselsetting er allerede på vei nedover når overtakelsen skjer.

- Men de norske eierne klarer ikke å snu bedriftene. De stopper den nedadgående tendensen, men situasjonen blir ikke bedre. Sysselsettingen kommer ikke tilbake til nivået før oppkjøpet, sier forsker Ragnhild Balsvik.

Fellesforbundets leder Arve Bakke er skeptisk til konklusjonen. Han viser til to typer utenlandske eiere - de som driver sunn industriutvikling i Norge, og de som gjør at gode norske bedrifter over tid blir marginaliserte.

- Jeg vil derfor si at det er veldig viktig å sørge for at norske bedrifter som produserer noe som er vesentlig for landet, må beholde hovedkontor, forskning og utvikling i Norge, sier han til Dagsavisen.

Forsker Leo Grünfeld i analyseselskapet Menon Economics sier Mandag Morgen at det viktige ikke er om eierne er utenlandske eller norske, men snarere den nye eierens motiver og egenskaper.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen