Finansnæringen skal tredobles

Publisert: 21. september 2009 kl 10.40
Oppdatert: 21. september 2009 kl 11.06

Ifølge det internasjonale analysebyrået Mercer Oliver Wyman vil den globale finansnæringen vokse kraftig, og stå for 10 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt (BNP) innen 2020. Det betyr at næringen blir om lag tre ganger så stor som i dag.

Bank og finans blir da større enn bilindustrien og like stor som den globale turistnæringen, som sysselsetter over 20 millioner mennesker bare i Europa. Disse næringene kjennetegnes blant annet ved få store aktører, og sterkt fokus på utvikling av nye produkter.

Slår knockout

Banker som allerede har posisjonert seg i de områdene av verden som har størst og raskest vekst, først og fremst i Asia, vil slå knockout på tradisjonelle forretningsbanker når det gjelder verdiutvikling. Det er ventet at veksten i disse områdene vil utgjøre 40 prosent av den totale økonomiske veksten i verden over de neste fem årene.

De som ikke har spesialisert seg, eller er rene lokalbanker, må derfor komme seg inn i de internasjonale vekstmarkedene, hvis de ikke skal bli spist opp, mener ekspertene bak rapporten «Annual State of Financial Services 2007» fra Mercer Oliver Wyman.

Det er med andre ord de største, sterkeste og smarteste bankene som kommer til å overleve.

Kan ikke konkurrere

Saken fortsetter under annonsen

- De skandinaviske bankene er for små til at de kan konkurrere med de store globale, sier bankanalytiker Andreas Hakenson i UBS Investment Bank. Han mener norske og skandinaviske banker kan sikre vekst ved å satse på nisjeprodukter, som for eksempel shipping.

Hakenson mener ellers det er en svakhet ved de norske bankene at de er så tett knyttet til hjemmemarkedet, hvor de har levd godt på den norske oljealderen gjennom mange år.

Men uansett hvor og hva de nordiske bankene velger å satse på, er det helt ­vesentlig at de klarer å skape tilvekst på en eller annen måte, mener bankanalyti­keren.

De største bankene i Norden har derfor valgt å satse på nærområder som Baltikum, hvor den økonomiske veksten nå er like stor som i Asia - rundt 10 prosent. I tillegg utvider både Swedbank, Skandinaviska Enskilda Banken, Nordea og DnB NOR i Polen og i Russland.

«Tenk som penger»

Men det trenger ikke nødvendigvis være størrelsen de kommer an på.

De aller største globale bankene - med en markedsverdi på mer enn 50 milliarder dollar - har hatt en mindre vekst de siste årene enn de litt mindre internasjonale bankene. De litt mindre og smidigere bankene har økt sin markedsverdi med mellom 9 og 15 prosent mer enn de aller største i perioden fra 2000 til 2005. Men fra 2006 har de globale bankgigantene begynt å innhente forspranget.

Saken fortsetter under annonsen

Skal man overleve i fremtidens finansnæring, må man lære seg å «tenke som penger», hevder president i Mercer Oliver Wyman, John Drzik. Det betyr at bankene hele tiden må forbedre sine produkter og tjenester, og hurtig kunne flytte deres strategiske posisjoner ved å plassere penger i områder av verden med høy vekst og høy risiko.

Oppkjøpsjegere

I en rapport fra investeringsbanken Keefe, Bruyette & Woods, som har spesialisert seg på finanssektoren, er de europeiske storbankene utpekt som de kåteste oppkjøpsjegerne akkurat nå.

På listen over europeiske storbanker på oppkjøpsraid finner vi blant andre; Unicredit, HSBC, Santander, Barclay's, BBVA, BCP, BNP Paribas, Credit Agricole og Sociètè Gènèrale.

DnB NOR og Swedbank

Ett av de heteste ryktene i det nordiske finansmiljøet er en mulig fusjon mellom DnB NOR og Swedbank, ifølge Veckans Affärer. Begge bankene har kastet seg over privatkundemarkedet i de baltiske landene.

Men informasjonssjef Morten Skauge i DnB NOR avviser overfor Økonomisk Rapport at det foreligger slike planer.

Saken fortsetter under annonsen

Og det er i hovedsak to forhold som taler imot en fusjon mellom DnB NOR og Swedbank:

For det første gjør Swedbank det svært bra i Baltikum gjennom sin Hansabank. Derfor er det lite trolig at ledelse og aksjonærer i Swedbank vil gå inn for en fusjon.

For det andre vil den norske stat som hovedaksjonær i DnB NOR trolig insistere på å beholde hovedkontoret i Oslo. Noe Swedbank neppe kan akseptere, ifølge analytikere.

Det som eventuelt kan forandre på situasjonen, er en finanskrise i Baltikum som svekker Swedbanks stilling i markedet.