Finansfolk i krise trøster seg med rus

Publisert: 30. mars 2009 kl 09.38
Oppdatert: 30. mars 2009 kl 14.15

På Wall Street er det kun én ting som gjelder: Å hele tiden være på topp og prestere mest mulig. Å vise svakhet er et nederlag. For å klare å holde det gående, tyr mange til kokain, amfetamin og alkohol. Også når ting går dårlig. Ikke minst da.

Flere rehabiliteringssentre i USA melder om økt pågang av folk med jobbakgrunn i bank- og finanssektoren som ber om hjelp til å takle sine rusproblemer.

- Du skal liksom være kongen av universet, en mester i alt, og alltid være på høyden, sier en finansanalytiker som er innlagt for behandling av sine alkoholproblemer.

Lite føleri

- Det er ikke mye føleri i finansbransjen, sier mannen, som ønsker å være anonym.

- Ingen spør hvordan man har det. Ingen går rundt og sier «jeg kan føle din smerte», sier han.

Alkohol har vært smøremiddelet som får hjulene på Wall Street til å gå rundt. Arbeidsdagene er lange, og deretter skal kunder og klienter underholdes med middager og dyre viner. På nattklubbene får man lettet på trykket med sprit og dop.

Saken fortsetter under annonsen

Robert Curry ved behandlingssenteret Turning Point for Leaders sier finanskrisen er en viktig faktor i økningen av rusmisbruk.

- Bare her i New Canaan alene er over 50 hus lagt ut på tvangssalg, opplyser han.

- Vold i hjemmet har økt markant, noe som har en klar sammenheng med økning i rusmisbruket.

Mer utsatt

Psykolog Harris Straytner ved Caron Treatment Center mener stjernene i finansverdenen er mer tilbøyelig til å ta sjanser og til å ha en ekstrem oppførsel enn andre.

- Det er et adrenalinkick, som henger sammen med økonomien. Hvorfor er så mange mennesker tiltrukket av finansverdenen? Fordi mange allerede er «adrenalinjunkies», og de søker de største opp- og nedturene, forklarer han.

Straytner mener økonomiske bekymringer kan dytte folk utfor stupet, og at man blir mer tilbøyelig til å bortforklare sin væremåte ved å skylde på stress.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er mange der ute som uten å vite det er glad for at de har store problemer. Det gir dem en enda større grunn til å ruse seg.

Ifølge Straytner koster psykiske lidelser og rusavhengighet, som ofte henger sammen, USA 171 milliarder dollar i tapte arbeidsinntekter hvert år.

Tabu

Joseph Califano, tidligere helseminister i USA og grunnlegger av en rehabiliteringssenter for stoffmisbrukere, er ikke i tvil om at det er en sammenheng mellom økte bekymringer og rusmisbruk i alle sosioøkonomiske grupper.

- Folk drikker mer når det er harde tider, sier Califano og legger til at banker og andre finansinstitusjoner tradisjonelt gjør lite for å hjelpe ansatte som sliter.

- Det er fortsatt et svært tabubelagt tema, med stigmatisering og skam. Men det er ikke snakk om moralsk forfall, det er en sykdom, mener han.

(©NTB)