Færre ledere tror på lønnsomhet

Publisert: 8. juni 2010 kl 10.21
Oppdatert: 9. juni 2010 kl 10.15

Samtidig med børsuroen i Norge, Europa og Asia på grunn av frykt for spredning av gjeldskrisen i Hellas, har færre norske næringslivsledere tro på økonomisk overskudd nå enn for tre måneder siden. 39,1 prosent av næringslivslederne forventer en bedre lønnsomhet i egen bedrift det neste året.

Flere ansatte

Andelen av ledere i næringslivet som forventer svekket lønnsomhet i tiden fremover øker også, viser Norges Banks forventningsundersøkelse for andre kvartal. Det fører til at lønnsomhetsindeksen for de neste tolv månedene har sunket fra 20,1 poeng i første kvartal til 16,7 poeng i andre kvartal.

Til tross for sin usikkerhet om framtiden har likevel andelen av lederne som forventer å ha flere ansatte økt fra 30, 9 prosent i første kvartal til 32,1 prosent. Andelen av lederne som forventer å ha færre ansatte har holdt seg på samme nivå de to siste kvartalene, slik at nettotallet i sysselsettingsindeksen stiger fra 13,4 til 14,9 prosent, viser undersøkelsen.

Kronekursen

66,2 prosent av økonomene tror at kronekursen vil stige i løpet av de neste 12 månedene. Det er betydelig flere enn i forrige kvartal, da rundt halvparten av økonomene spådde en høyere kronekurs. Men det er svært sprikende syn økonomene imellom. Mens det blant økonomene i finansnæringen er 44 prosent som venter en sterk krone, tror 77,6 prosent av økonomene knyttet til universiteter og høyskoler at kronen skal styrke seg.

Norges Banks kvartalsvise forventningsundersøkelse omfatter spørsmål om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen blant økonomer i finansnæringen og akademia, representanter fra partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.

Saken fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for undersøkelsen er at Norges Banks retter sin pengepolitikk inn mot et mål om en gjennomsnittlig prisøkning på 2,5 prosent. Neste rentemøte er 23. juni. (©NTB)