Farmandprisen: Orkla-seier for tredje gang

Publisert: 24. juli 2002 kl 11.09
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Totalt deltok 117 virksomheter i årets Farmandkonkurranse - 54 børsnoterte selskaper, 30 ikke børsnoterte selskaper, 25 virksomheter innenfor offentlig sektor og 65 i konkurransen om beste idé og design.

Årsrapportene er først grundig gjennomgått av studenter ved Handelshøyskolen BI og Westerdals. Deretter er de nominerte årsrapportene saumfart av juryene i de ulike klassene.

Sist gang Orkla stakk av med seieren var 1995, og før det igjen i 1988. Årets konkurranse var beinhard, men på oppløpssiden ble Orkla dømt et hestehode foran A-pressen. Med i finaleheatet var i tillegg selskaper som Kongsberg, DnB, ProSafe og Gjensidige NOR.
TILGJENGELIG OG GRUNDIG
Juryen, som har bestått av førsteamanuensis John Chr. Langli (formann) ved Handelshøyskolen BI, direktør Arne Huser i Gjensidige NOR, konsulent Henrik Bakke i Cobra, konsulent Christian Bjørnstad i McKinsey og økonomidirektør Atle Vidar Johansen i Orkla Foods, benytter stikkordene tilgjengelighet og grundighet når de skal karakterisere årets vinnerrapport. Johansen erklærte seg inhabil i forbindelse med juryens endelige beslutning.

- Tilgjengelighet går på årsrapportens logiske oppbygging, språk og lesbarhet, kort og godt hvor tilgjengelig innholdet er. Grundighet går på hva slags og hvor mye informasjon årsrapporten inneholder, sier juryleder John Chr. Langli.

Som eksempel på det siste nevner han opplysninger som oftest er mangelvare i årsrapporter fra norske selskaper. Skillet mellom investeringer som er nødvendig for å opprettholde eksisterende kapasitet og investeringer som øker kapasiteten. Andre eksempler er fordelingen av driftskostnader på faste og variable kostnader og angivelse av hvor store midler selskapet har brukt på reklame samt forskning- og utvikling.

- Skal vi trekke frem noe vi ikke er helt fornøyd med må det være presentasjonen. Særlig i begynnelsen av rapporten er løsningene noe kjedelige og fantasiløse, sier Langli.

I klassen for ikke børsnoterte selskaper vinner Møller-Gruppen på sin klarhet, heter det i juryens begrunnelse.

Saken fortsetter under annonsen

- Årsrapporten er lettlest, språket er direkte og ukomplisert, og leserne får et godt innblikk i selskapets virksomhet samt styrets prioriteringer, ambisjoner og forventninger, sier John Chr. Langli.
MORSOM RØKKE-RAPPORT
Årsrapporter kan være så mye mer enn tørre tall og fakta. De kan faktisk være både morsomme og underholdende. Juryen som har finlest de offentlige årsrapportene, nøler ikke med å utnevne kemner Rolf Røkke ved Trondheim Kemnerkontor til årets morsomste årsrapportskriver. Kemneren i kolonialmajor Odd Reitans rike har brukt autentiske brev fra skattyterne, riktignok anonymisert, som gjennomgående illustrasjon av høydepunktene i virksomhetsåret 2000. Juryen gir hederlig omtale for gjennomtenkt bruk av humor i et forsøk på å ufarliggjøre virksomheten i forhold til sine brukere. Men rapporten er i tynneste laget på tradisjonell årsrapportering, og når derfor ikke helt opp til medaljeplassering.

Juryen som har vurdert de offentlige årsrapportene har i år bestått av plan- og koordineringssjef Christine Norum i Kommunenes Sentralforbund (KS), ekspedisjonssjef Eivind Dale i Kommunal- og regionaldepartementet og ass. direktør Arne Simonsen i Statskonsult, avdeling for Kommunikasjonsutvikling. Juryen har i år vurdert til sammen 25 årsrapporter, som dekker et variert spekter av statlige, kommunale og offentlige virksomheter for øvrig.

Etter å ha levert solide årsrapporter gjennom flere år, klatrer Statens vegvesen Akershus helt til topps i klassen for beste offentlige årsrapport, og kan glede seg over gullmedalje. Juryen har latt seg imponere av en virksomhetsredegjørelse som ikke bare ser på målene, men som også analyserer og gjennomgår graden av måloppnåelse. Husbanken har i år snekret sammen en rapport som juryen belønner med sølv. Rapporten er meget godt strukturert, og utmerker seg på det. Bronseplassen går i år til Post- og teletilsynet.

Juryen ønsker også å gi rosende omtale, om enn ingen medalje, til Pensjonstrygden for sjømenn, som er den av årets deltakere som kan vise til størst kvalitetsmessig fremgang i forhold til tidligere årsrapporter. Ingen dårlig attest, det heller.Sandnes Sparebank vant årets klasse for beste Idé og design.DESIGNGULL TIL SANDNES SPAREBANK
- Omtrent som forventet, sier årets jury om nivået på de 65 påmeldte årsrapportene i klassen for Idé og design. Juryen roser mange av selskapene, men de er også enige om at det er for få av årets årsrapporter som har en god og bærende idé som er gjennomarbeidet og brukt gjennom hele rapporten. Men de legger til at selvfølgelig er det mange rapporter som også i år på en utmerket måte kombinerer en god idé med stilfull design.

Årets jury har bestått av designer Janne Solvang i Cobra, fagansvarlig Irene Sætre i Z: design, Gazette, grafisk designer Thale Treider Bonesmo i Loft design og assisterende direktør i KS Bedrift (tidligere informasjonssjef i Energibedriftenes landsforening) Vidar Kildahl. Student Marte Holten Nesheim, ved Art Directorlinja på Westerdals, har også deltatt på jurymøtene.

Juryen satt etter flere jurymøter igjen med åtte rapporter som hadde «noe» ved seg i finaleomgangen. Årets vinner, Sandnes Sparebank, stakk av med seieren fordi juryen mener at den treffer målgruppen, er klar og tydelig i sin kommunikasjon, banken har ikke falt for fristelsen til å overdrive bruken av virkemidler og rapporten forteller leseren hva selskapet holder på med. Juryen mener at den er en hyllest til lokalmiljøet, men at den kan ligne mer på et jubileumstidsskrift enn en årsrapport. Annenplassen gikk til Wilh. Wilhelmsen som juryen mener har levert en godt gjennomarbeidet, men tradisjonell rapport som utvilsomt løfter inntrykket av rederiet. Årets tredjeplass er delt mellom Trondheim Politidistrikt og Norsk Tipping. Førstnevnte har laget en helt ny vri på årsrapportkonseptet uten å miste troverdighet, mens Norsk Tippings rapport treffer en bred målgruppe og profilerer bedriften positivt, mener juryen. I tillegg til vinnerne, var Telenor, Studentsamskipnaden, Rieber & Søn og Larvik kommune med til siste slutt.

- Mitt inntrykk er at ikke alle selskapene helt vet hva de ønsker å oppnå med rapporten sin, og det er veldig få som har et klart forhold til merkevarebygging. Hos noen rapporter er det vanskelig å finne ut om de er brosjyrer, en virksomhetspresentasjon eller noe annet, sier Vidar Kildahl. Juryen presiserer at det er viktig å ha et eget konsept, være bevisst på å dyrke selskapets profil og ikke minst ha i bakhodet hvem som er målgruppa til årsrapporten slik at den treffer sitt publikum.
Farmandprisvinnere 2001
Farmandprisen:
Orkla ASA

Saken fortsetter under annonsen

Beste ikke børsnoterte selskap:
Møller-Gruppen AS

Beste offentlige årsrapport:
1. Statens vegvesen, Akershus
2. Husbanken
3. Post- og teletilsynet

Beste idé og design:
1. Sandnes Sparebank
2. Wilh. Wilhelmsen ASA
3. Norsk Tipping AS
3. Trondheim Politidistrikt