Får enorme avgiftsfritak

Publisert: 25. mai 2010 kl 09.53
Oppdatert: 26. mai 2010 kl 09.45

Også i resten av verden subsidieres drivstoff til fiskerinæringen gjennom at avgiftsfritak. Den utgjør på verdensbasis om lag 27 milliarder dollar årlig i forhold til en fangstverdi på 85 milliarder dollar. FNs miljøprogram vil ha denne ordningen avviklet, skriver Dagens Næringsliv.

Også i revidert nasjonalbudsjett i vår ble fiskerinæringen gitt avgiftsfritak for CO2 - mens drivstoffavgiften ellers blir skjerpet for andre næringer.

- Jeg stoler på at regjeringen har gjort en grundig vurdering når fritaket fortsetter. Risikoen er at drivstoffet ville blitt kjøpt i internasjonal sone. Da ville også landinger av fisk i større grad skjedd i utenlands havn eller foredlingsanlegg - en tilpasning man ønsker å unngå, sier admin. dir. i landets største trålrederi, Liv Monica Stubholt, til Dagens Næringsliv.

Hun understreker samtidig at flåten betaler avgift på utslipp av både NOx (nitrogenoksid - begrensninger i utslipp vedtatt etter den såkalte Göteborgprotokollen) og svovel, samt at flåten effektiviserer motorene.

Saken fortsetter under annonsen