Få lyspunkter i amerikansk økonomi

Publisert: 16. april 2009 kl 08.22
Oppdatert: 17. april 2009 kl 12.47

Stort sett har de ferske tallene fra mars måned vært verre enn hva ekspertene ventet.

Det gjelder blant annet for industriproduksjonen, som sank med 1,5 prosent i forrige måned. Analytikere hadde ventet nedgang, men kun på 1 prosent.

Det er femte måned på rad med direkte nedgang i industriproduksjonen, som nå ligger på det laveste nivået på ti år.

Industrien utnytter kun 69,3 prosent av kapasiteten, det laveste siden 1967.

Lavere forbruk

Den lave produksjonen har sammenheng med lav etterspørsel, noe også amerikanske forbrukere bidrar til.

I mars kjøpte de både færre biler, møbler, klær og elektriske artikler enn måneden før. Nedgangen kom overraskende ettersom tallene fra detaljhandelen pekte oppover i både januar og februar. Det hadde skapt håp om at USAs økonomi var på bedringens vei, og da den kortvarige oppturen snudde, kom det som en kalddusj.

Saken fortsetter under annonsen

Også engrosprisene og konsumprisindeksen gikk ned i mars, noe som blant annet skyldes lavere pris på olje og annen energi.

Konsumprisene ligger nå 0,4 prosent lavere enn for ett år siden Det er første gang siden 1955 at USA opplever et fall i konsumprisindeksen fra et år til et annet, noe som kan tyde på at USA er på vei inn i en periode med deflasjon.

Når priser på mat og energi ikke tas med, steg imidlertid prisene med 0,2 prosent fra februar til mars, og de ligger nå 1,8 prosent høyere enn for ett år siden.

Børsnedgang

De røde tallene fra tirsdag og onsdag gjorde sitt til at aksjeverdiene på Wall Street sank onsdag formiddag, i likhet med dagen før.

Også negative nyheter fra Europa bidro til å skape bekymring blant investorene. Kunngjøringen om at den sveitsiske storbanken UBS tapte 1,7 milliarder dollar i første kvartal, punkterte de gode nyhetene fra den amerikanske banken Goldman Sachs to dager før.

Sistnevnte innkasserte et solid overskudd i årets tre første måneder, noe som fikk enkelte til å tro at det amerikanske bankvesenet er på vei ut av krisen.

Saken fortsetter under annonsen

Fortsatt tøffe tider

Ifølge sentralbanken Federal Reserve er den økonomiske aktiviteten i USA enten nedadgående eller i ferd med å stabilisere seg på et lavt nivå. Rapporten, som ble offentliggjort onsdag, skal brukes under et komitémøte i banken slutten av april.

USAs president Barack Obama advarer amerikanerne mot at tro at krisen er tilbakelagt. I en tale tirsdag sa han at det finnes «glimt av håp», men han understreket samtidig at det er et stykke igjen før hjulene går rundt som de skal.

Han spådde at markedet vil fortsette å gå opp og ned, og at regjeringen trolig må ta både vanskelige og upopulære beslutninger framover.

-2009 vil fortsatt være et vanskelig år for USAs økonomi. Alvoret i denne resesjonen vil bidra til tap av flere arbeidsplasser, flere tvangssalg og mer smerte før den er over, sa Obama.

(©NTB)