Eventyrlig for rederiene

Publisert: 29. april 2008 kl 11.20
Oppdatert: 29. april 2008 kl 21.11

Aldri tidligere har norske rederier brukt så mye penger på å øke virksomheten sin. Bare i løpet av det siste året har bestillinger av nye skip og rigger økt med 22 prosent.

Tall fra Norges Rederiforbunds kvartalsrapport viser at rederiene ved årsskiftet hadde skip for 131 milliarder kroner og oljerigger for 57,1 milliarder kroner i bestilling.

For tre år siden var den samlede ordremassen på 40 milliarder kroner. Det betyr at ordremassen er mer enn firedoblet på tre år. Det er nå 378 skip og 33 mobile offshoreenheter i bestilling ved verftene for norske redere.

Norsk skipsverft har den største delen av bestillingene, med 129 skip. 74 skip bygges ved kinesiske verft og Sør-Korea bygger 66 skip.

Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) er et av rederiene som opplever en voldsom vekst. I februar bestilte selskapet åtte nybygg til 100 millioner kroner per stykk. I løpet av de nærmeste årene vil rederiet øke flåten sin med 23 nye linje - og bilskip.

Stikk i strid

Utviklingen av den norske flåten skjer stikk i strid med Norges Rederiforbunds trusler om at rederiene må selge skip og redusere virksomheten sin pga. nye skatteregler. I fjor høst varslet regjeringen en omlegging av skattesystemet for rederiene. Rederiene skal tilbakebetale 21 milliarder kroner i gammel skatt over de neste ti årene. Samtidig ble det innført en tilnærmet nullskatteordning (0,6 prosent skatt) for rederiene fra 1. januar i år.

Saken fortsetter under annonsen

Tallene som nå legges fram er de første etter at omleggingen ble vedtatt.