EU-banker under stress

Publisert: 27. september 2009 kl 17.08
Oppdatert: 30. september 2009 kl 18.33

22 europeiske banker kan ha akkumulerte tap på nærmere 400 milliarder euro (ca 3 500 milliarder kroner) i 2009 og 2010, viser en stresstest som tilsynsmyndighetene i EU har gjennomført.

Det opplyser kilder som har sett rapporten til The New York Times.

Deler av stresstesten vil bli offentliggjort i forbindelse med møtet mellom europeiske finansministre i Stockholm torsdag og fredag.

Beløpet på nesten 400 milliarder euro dekker antatte tap på lån (ikke totalverdien av usikre gjeldspapirer) i et "negativt" scenario der den økonomiske veksten i EU er lavere enn det EU-kommisjonen regner med.

Begrenset informasjon

Andre secenarioer og elementer i testen vil ikke bli offentliggjort, ifølge NYTs kilder.

I motsetning til den amerikanske stresstesten vil EU-myndighetene ikke si noe om hvilke tiltak enkeltbanker bør iverksette for å styrke sin egenkapitalsituasjon.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter la frem sin stresstest av bankene i mai i år og hevdet at 9 av de 19 største bankene hadde tilstrekkelig kapital, mens 10 banker hadde et behov på til sammen 75 milliarder dollar for å kunne møte fremtidige tap.

- I forhold til bedre synlighet av de finansielle kostnadene av krisepakkene, vil det være positivt å offentiggjøre resultatene, sier bankanalytiker Hans-Joacim Dübel hos Finpokonsult i Berlin.
- Men vi vet at problemene ligger i enkelte banker og de globale tallene hjelper oss ikke her, legger han til.

Regjeringene nøler

Den tyske finansministeren, Per Steinbrück, har tidligere signalisert motvilje mot å offentliggjøre resultatene av stresstesten.

Ifølge Dübel frykter tyske myndigheter mer trøbbel for Deutsche Landsbank og andre statlige låneinstitusjoner.

Det internasjonale pengefondet, IMF, legger onsdag frem sin rapport om helsetilstanden i det europeiske bankvesenet.
IMF opplyste tidligere i år at europeiske banker trenger 375 milliarder dollar ( ca 2 200 milliarder kroner) for å dekke sine kommende tap.

Forsikring neste

Saken fortsetter under annonsen

Den europeiske stresstesten av bankene er gjennomført av Londonbaserte CEBS (Committee of European Banking Supervisors) på oppdrag fra EU-landenes regjeringer.

Den Frankfurtbaserte Committee of insurance and occupational pensions supervision skal nå gjøre en tilsvarende test av forsikringsselskapene, ifølge EU-representanter.

I motsetning til bankene har mange forsikringsselskaper fått problemer som følge av det lave rentenivået. Det gjør at de ikke ikke får særlig mye avkastning på sine investeringer som i stor grad består av obligasjoner.