Etterlyser nytenking i industrien

Publisert: 17. november 2008 kl 13.39
Oppdatert: 18. november 2008 kl 09.47
- I Norge har vi satset på og utviklet en høy spesialisering når det gjelder innovasjon og produksjon innenfor ressursbaserte og såkalte lavteknologiske sektorer som olje og gass, metaller og fisk. Dette er viktige sektorer i Norge, mens det som kalles høyteknologiske sektorer; det vil si produksjon av mobiltelefoner, fly og datamaskiner, nærmest er fraværende her til lands, sier Fafo-forsker Svein Erik Moen til Forskning.no.

EU har som mål at medlemsland skal sette av tre prosent av BNP til forskning og utvikling. Det er et mål som ikke nødvendigvis passer Norge, mener Moen.

- Selv om man bruker mye penger på forskning, er ikke det ensbetydende med at man får nye produkter ut på markedet, hevder han. Han påpeker at 45 prosent av Norges eksport kommer fra olje- og gass-sektoren, og at det haster med å utvikle nye industrier som kan fylle tomrommet når oljeeventuret tar slutt.

- Foreløpig kan det virke som vi er altfor velstående til at vi gjør nok med dette problemet; hva skal Norge leve av når det ikke er mer olje igjen?

Saken fortsetter under annonsen