ESA mener Norge forskjellsbehandler bedrifter

Publisert: 16. juli 2008 kl 17.19
Oppdatert: 18. juli 2008 kl 21.43
ESA ber regjeringen endre sitt opplegg for utdeling av kvoter for at Norge skal kunne slutte seg til EUs kvotehandelssystem.
Overvåkingsorganet har tre innvendinger mot Norges opplegg, som regjeringen har gjort et poeng av at er strengere enn EUs opplegg.

ESAs hovedinnvending er at Norge ikke har en god nok miljømessig begrunnelse for at alle bedrifter etablert før 2002 får utslippskvotene gratis, mens bedrifter etablert etter 2002 må betale.
- Det blir en forskjellsbehandling av bedrifter som er i sterk konkurranse med hverandre, som ikke vi kan se er godt nok miljømessig begrunnet til at vi skal kunne tillate denne måten å tildele kvoter på, sier ESA-president Per Sanderud.

ESA har også innsigelser mot at Norge har satt en tidligere dato enn EU som grense for når en bedrift skal kunne ansees å være ny. Samtidig vil ikke ESA tillate at Norge har reservert en mengde gratiskvoter til kommende kraftanlegg som vil innføre CO2-fangst og lagring, samtidig som annen ny industri nektes slike kvoter.
- Det er dessuten ganske spesielt å tildele utslippskvoter basert på løfter om hva man skal bygge, sier Sanderud.

(©NTB)


Saken fortsetter under annonsen