Enklere å gi anbud

Publisert: 23. mai 2008 kl 16.47
Oppdatert: 26. mai 2008 kl 09.17

Det er ventet at en slik forenkling vil gi bedriftene lavere administrasjons- og transaksjonskostnader ved grenseoverskridende anskaffelser. Europakommisjonen deltar i finansieringen av dette prosjektet. Det er avgjørende for unionen at det indre markedet fortsetter å utvikle seg.

Et indre marked
- Gjennom oppkobling på nettet kan virksomheter allerede i dag gi anbud til den største kjøperen i EU - den offentlige sektoren. Gjennom å koble nasjonale systemer opp mot hverandre gjør medlemslandene det mulig for europeiske selskaper å oppnå offentlige kontrakter hvor som helst i EU. Dette er et avgjørende skritt på veien mot et fullt utviklet indre europeisk marked, sier kommissær for informasjonssamfunnet og medier, Vivian Reding. EU-kommisjonen bidrar med 9,8 millioner euro fra programmet for konkurransedyktighet og innovasjon til dette prosjektet, som total vil koste 19 millioner euro.

Norge skal delta
De åtte landene som skal knytte sine nasjonale anskaffelsenettsteder til hverandre er EU-landene Østerrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Italia og EØS-landet Norge. Systemet skal fungere slik at de som går inn i det fra et land, skal kunne koble seg opp mot et hvilket som helst av disse landene som om det var en nasjonal oppkobling. Bruken av elektronikk skal gjøre det enklere og billigere for spesielt små og mellomstore bedrifter å kunne gi anbud over nasjonale grenser - som i praksis viser seg å begrense slik handel i dag. Offentlige kontrakter står for om lag 16 prosent av bruttonasjonalproduktet i EU.

Får få kontrakter
Små og mellomstore bedrifter står for 67 prosent av sysselsettingen i næringslivet i Europa og om lag halve omsetningen i EU - men får bare 42 prosent av de offentlige kontraktene. Etter den reviderte Lisboa-strategien fram til 2010 skal det meste av økonomisk vekst og sysselsetting i EU komme fra små og mellomstore bedrifter. Pilotprosjektet som settes i gang nå, kalles Peppol (Pan European Public Procurement on-line) og rettes også inn mot medlemslandene generelt og mot bedrifter, standardiseringsorgan, programvareindustrien og andre som vil følge med på denne utviklingen. Prosjektet går over tre år.

Saken fortsetter under annonsen